Duitsland gaat Afghanen het land uitzetten

In Afghanistan is gisteren met ontsteltenis gereageerd op het Duitse voornemen afgewezen Afghaanse asielzoekers voortaan strenger het land uit te zetten. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière, die het strengere beleid woensdag bekendmaakte, noemde het volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung „onaanvaardbaar” dat na Syriërs Afghanen op het moment de grootste groep nieuwe asielzoekers in Duitsland vormen. Vroegen er vorig jaar in de eerste negen maanden nog 7.000 Afghanen asiel aan, in dezelfde periode dit jaar waren dat er al 16.300. Slechts een op de drie aanvragen wordt gehonoreerd. Volgens de Afghaanse minister voor vluchtelingenzaken, Alimi Balki, is de veiligheidstoestand in zijn land juist verslechterd en zijn uitzettingen uit Duitsland daarom ongewenst. (NRC)