A’dam verdiende eigen Bosatlas

Deze week kwam De Bosatlas van Amsterdam uit. „Het is de enige plaats die net zo spannend is als het hele land.”

Een kaartverhaal over het Museumplein in de Bosatlas van Amsterdam.

We zijn allemaal groot geworden met De Bosatlas, zei burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de boekpresentatie van De Bosatlas van Amsterdam afgelopen woensdag. De Grote Bosatlas is verplichte lectuur op de middelbare school. Maar nu is er voor de liefhebber ook een editie van alleen Amsterdam. In acht thema’s – zoals Amsterdammers, Publieke diensten, Economie en Cultuur – wordt volgens uitgever Peter Vroege de essentie van de hoofdstad vastgelegd.

Want bij het maken van een Bosatlas gaat het over de kunst van het weglaten. „Een mens onthoudt alleen een lege kaart”, zegt Vroege. Verwacht dus geen uitputtend naslagwerk, maar kaartverhalen, bestaand uit 75 procent beeld en 25 procent tekst, begeleid door luchtfoto’s die de kern van het Amsterdam van nu vastleggen. Zelfs echte Amsterdammers zullen verrast worden door sommige feitjes, denkt Vroege. Wist u bijvoorbeeld dat Amsterdam met elf boekwinkels per 100.000 personen de grootste boekwinkeldichtheid heeft? Dat Adam de meest voorkomende jongensnaam in West, Nieuw-West en Noord is; er 180 nationaliteiten leven; rond Holysloot de meest in Amsterdam geborenen wonen – net zoals de meeste Paroolabonnees –; het Paleis op de Dam op 13.659 palen gebouwd is; alleen het centrum al 1.400 cafés en restaurants telt en heel de stad 19 actieve bierbrouwerijen?

Al die breed uiteenlopende feitjes maken dat Amsterdam een eigen Bosatlas verdiende. Vroege: „Amsterdam is een wereld op zich. Het is de enige plaats in Nederland die net zo spannend is als het hele land.” De keuze voor een stad ligt ook in de lijn van de vorige atlassen. De meeste mensen kennen alleen De Grote Bosatlas, maar Noordhoff Uitgevers maakt ook atlassen over bijvoorbeeld water en energie voor de zakelijke markt en kaartenboeken die Nederland karakteriseren, zoals over het culturele erfgoed.

Is een atlas niet een beetje ouderwets? Alles staat toch op internet? „Het is juist een reactie op de overkill van het internet waar alles te vinden is. Mensen hebben behoefte aan ordening en structurering. Het sluit aan bij de hype van canons.”

Een perfect zakencadeau, denkt Van der Laan. Of verplichte kost voor ambtenaren. Vroege: „Hiermee kan een Fries thuis een uitje in de hoofdstad beleven.” Volgend jaar verschijnt de Engelse versie.

    • Daan Borrel