Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Aantal Syriërs in Nederland met 14.200 gegroeid

Vorig jaar groeide het aantal Syriërs in Nederland met 8.600.

ANP / Valerie Kuyers

Het aantal in Nederland ingeschreven Syriërs is dit jaar tot dusver gegroeid met 14.200. Vorig jaar was dat nog 8.600. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Op 1 oktober dit jaar stonden er 37.000 Syriërs is Nederland ingeschreven. Dat betekent dat er 2,2 Syriërs zijn op 1.000 Nederlanders; vergelijkbaar met het aandeel Somaliërs en Amerikanen. Migranten kunnen zich inschrijven bij een gemeente als ze een verblijfsvergunning hebben of als ze minstens een half jaar gebruikmaken van opvang. Nog niet alle Syriërs zijn dus meegenomen in de CBS-telling.

Asielverzoeken-en-immigratie-Syrirs-15-10-29

Meester Syriërs in Hengelo en Enschede

De meeste Syriërs wonen in Hengelo en Enschede, veel van hen al sinds de eeuwwisseling. Er woont een grote orthodox-christelijke Syrische gemeenschap; in het nabijgelegen Glane staat een Syrisch-orthodox klooster. Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS, zegt tegen persbureau ANP:

“Ze gaan eerst naar een gemeente met een asielzoekerscentrum. Als ze mogen blijven en een woning toegewezen krijgen, gaan ze naar een plaats waar een woning beschikbaar is. Dat kan overal zijn. Maar daarna kunnen ze doorverhuizen naar een plek waar ze zich senang voelen. Dan zou een christelijke Syriër vanuit bijvoorbeeld Rotterdam naar zijn geloofsgenoten in Twente kunnen gaan.”

De Syriërs in Nederland zijn jong

Vier op de tien Syriërs zijn jonger dan twintig jaar oud, zes op de tien is man. De meerderheid van de eerste asielverzoeken worden door mannen gedaan; vrouwen en kinderen reizen er dan achteraan.