Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

NRC tipt: wat is er dit weekend te zien op tv?

Onze mediaredactie tipt tv-programma's die dit weekend te zien zijn.
Georgina Verbaan presenteert 'Masters of Fear' (VPRO)
Georgina Verbaan presenteert 'Masters of Fear' (VPRO)

Vrijdag 30 oktober

Zaterdag is het Halloween. Filmcriticus  André Waardenburg tipt daarom voor vanavond het inventief met horrorclichés spelende The Cabin in the Woods (NPO 3, 22.15-23.50u.), een film uit de koker van Joss Whedon en Drew Goddard, die samenwerkten bij de baanbrekende series Buffy the Vampire Slayer en Lost. Hoe minder je weet over de plot, hoe beter. Het volstaat te melden dat het begint met vijf vrienden die besluiten een weekend te relaxen in een afgelegen boshut. Ze luisteren niet naar de pomphouder die waarschuwt: „keer om!” Dan moet je het zelf weten ook.

Luchtiger gaat het er aan toe in Baas Raymann(NPO 1, 22.25-23.05u.), een nieuw programma waarin komiek Jörgen Raymann wordt bijgestaan door vier jonge cabaretiers: Soundos El Ahmadi, Rayen Panday, Nabil Aoulad Ayad en Pieter Derks.

We sluiten de vrijdag af met Sinatra: All or Nothing at All (Canvas, 23.15-01.10u.). Het succes, de mislukkingen, de dramatische relaties met vrouwen en de verhalen over banden met de maffia. Het komt allemaal voorbij in deze tweedelige documentaire over het leven van Frank Sinatra, gemaakt door de productieve regisseur Alex Gibney (hij kwam dit jaar ook met de diepgravende Scientology-documentaire Going Clear) gebruikt een ‘afscheidsconcert’ in 1971 als rode draad om het verhaal van Ol’ Blue Eyes te vertellen. All or Nothing at All is ook bekijken op Netflix.

Zaterdag 31 oktober

De spelshow 5 Tegen 5 (RTL 4, 19.00-19.20u.) maakt zaterdag een comeback op tv, deze keer met Ruben Nicolai als presentator. Van een andere orde is De Kwis (NPO 1, 20.25-21.15u.), het humoristische quizprogramma met cabaretiers Joep van Deudekom, Rob Urgert, Niels van der Laan, Jeroen Woe en presentator Paul de Leeuw. André van Duin schuift aan als eerste gast.

Ondertussen begint KRO-NCRV met het zesde en laatste seizoen van het Britse kostuumdrama Downton Abbey (NPO 2, 20.05-21.20u.) Correspondent Titia Ketelaar schreef  over het einde van de serie: Downton Abbey: historische soap gemaakt voor het nu.

Griezelen kan bij Masters of Fear (NPO 3, 22.30-23.25u.), waarin drie filmmakers de opdracht krijgen om het publiek in de zaal (uitgerust met hartslagmeters) met een korte horrorfilm hard te laten schrikken. Nachtcamera’s laten de reacties van het publiek zien. De maker van de engste film mag zich 'Master of Fear’ noemen. Georgina Verbaan presenteert.

De geestige mockumentary What We Do in the Shadows (NPO 3, 23.25-00.50u.) drijft de spot met het vampiergenre en gaat over een groepje samenwonende vampiers in een uitermate smerig huis. Na al die eeuwen op elkaars lip zijn de ze op elkaar uitgekeken; de dagelijkse irritaties van het samenleven beginnen na een paar honderd jaar behoorlijk op te lopen.

Zondag 1 november

Zondag is Citizenfour (Canvas, 21.45-23.35u.) te zien, de Oscarwinnende documentaire van Laura Poitra over NSA-klokkenluider Edward Snowden en zijn spectaculaire onthullingen. Begin 2013 ontvangt Poitras een mail van iemand die zichzelf Citizenfour noemt. Later blijkt het Snowden te zijn. Vier maanden na het eerste contact volgt een afspraak in Hong Kong, samen met journalisten Glenn Greenwald en Ewen MacAskill, die helpen om het verhaal over de grootschalige afluisterpraktijken naar buiten te brengen. Poitras sprak vorig jaar met NRC: „Dit voelde als de gevaarlijkste film die ik heb gemaakt.”

Verder op zondag: de seizoensopening van De Reünie (NPO 1, 20.20-21.20u.) en een nieuwe reportage van Tegenlicht (NPO 2, 21.05-22.00u.): Het Bitcoin-evangelie.

De film van de dag is de eerste animatiefilm van Wes Anderson, Fantastic Mr. Fox (SBS 9, 20.30-22.10u.) Anderson volgt in grote lijnen het verhaal van Roald Dahl uit 1970. De brutale kippendief Mr. Fox gaat elke nacht op strooptocht bij de boeren Boggis, Bunce en Bean. Als het trio in blinde woede met graafmachines zijn vossenhol omploegt, is het hele bos in gevaar.

Natuurliefhebbers zappen zondag  naar The Hunt (BBC 2, 22.00-23.00u.), de nieuwste productie van de makers van Frozen Planet. Vanaf woensdag ook te zien op NPO 1.