Over de haag

Wederzijdse liefde?

Een belangrijke vraag aan het Binnenhof is nu: vindt SP-leider Emile Roemer premier Rutte ook leuk? In de Margriet die vandaag in de winkels ligt – en waarover deze krant gisteren al kort berichtte – zegt gasthoofdredacteur Rutte dat hij geen vrienden heeft in de politiek, maar dat hij dol is op Roemer. „Die mag ik heel graag. Hij deugt.” Van Roemers kant tot nu toe: stilte. Niets in zijn nieuwsbrief, niets op Facebook of Twitter.

Fyra-onderdelen

In het Tweede Kamerdebat met Rutte over het aftreden van staatssecretaris Wilma Mansveld was deze week helemaal niets te merken van sympathie bij Roemer voor de premier. „Uw kabinet”, zei de SP-leider, „verliest ondertussen meer onderdelen dan de Fyra.” Waarmee Roemer natuurlijk nog niet zei: u deugt niet. Misschien moeten we wachten op de dag dat híj door de Margriet wordt gevraagd als hoofdredacteur-van-de week?

De vrouwen van Mark

Over ‘de vrouwen van Emile’ is dan waarschijnlijk niet veel te melden: hij is getrouwd, heeft twee dochters. Over Rutte leren we in de Margriet dat er twaalf vrouwen in zijn leven zijn: zijn speechschrijver, secretaresse, de secretaris van de ministerraad, adviseurs. Zijn politiek assistent Sophie Hermans, bijna altijd in zijn buurt, staat er niet bij. En nee, er is geen geliefde. Rutte is het gezeur daarover nogal zat. „Is er dan maar één route om gelukkig te worden?” Maar: „Je weet nooit hoe het loopt. Misschien heb ik over tien jaar wel een vrouw en kinderen. Of niet.”

Niet slim

Over zichzelf als kind zegt Rutte dat hij nogal kon dreinen en zeuren. De kinderarts gaf zijn ouders het advies om de kleine Mark maar snel te leren lezen. En dus ging hij op zijn vijfde naar „een soort nulklasje” van een „oudere Indische dame”. Nee, nee, haast hij zich te zeggen: „Niet omdat ik slim was, maar gewoon.” Omdat je zo vervelend was, zegt de interviewster. Je hoort daarna bijna de opluchting van Rutte die, zoals we weten, niet van opscheppers (Dikke Ikken) houdt. „Ja, precies.”

    • Petra de Koning