Zo worden de 50 beste restaurants ter wereld gekozen

De broers Jordi, Joan en Joseph Roca van restaurant El Celler de Can Roca, het beste restaurant ter wereld in 2015. ANP

Naar welk restaurant zouden we gaan als we niet oud, rijk of Frans waren? Dat was de gedachte waarmee het in 2002 allemaal begon voor de bedenkers van de lijst met daarop The World’s 50 Best Restaurants.

Restaurantgidsen als die van Michelin zijn niet meer van deze tijd, vond het Britse blad Restaurant. En dus belden redacteuren de hele wereld rond om een ranking samen te stellen van de meeste geweldige restaurants waar niet alleen haute cuisine belangrijk was, maar ook de ervaring. Zo konden een Keniaans vleesbuffet en een Canadese boerenschuur tot de top van de restaurantwereld verheven worden, naast een klassieke Franse brasserie. Over hoe de beste restaurants gekozen worden, schreef The New Yorker een intrigerende longread. Het is nogal een ingewikkeld systeem, met stemmende experts verdeeld over 27 regio’s.

Restaurant-Oscars

Inmiddels is de de ranking een belangrijke en gevreesde gastronomische graadmeter voor restaurateurs wereldwijd. Een eetequivalent van de Oscars. De nieuwe lijst is jaarlijks ook goed voor een stroom nieuwsberichten. Vaak staat een restaurant met een vernieuwende manier van koken op één.

Ondanks de naam gaat de lijst eigenlijk door tot 100. Op 71 staat in 2015 De Librije (3 Michelinsterren).

Occupy 50 Best

Kritiek is er ook. Dit jaar startten drie Franse vrouwen (de lijst en Fransen zijn geen goede combinatie) onder de naam Occupy 50 Best een site waarop ze het ‘seksisme en de aandacht voor de Celebrity Chef’ van de lijst hekelden. De Occupy-site gebruikte het officiële 50 Best-logo en werd kort offline gehaald. “We just wanted to mess with them a little bit,” aldus de PR-dame.

Lees hier de volledige longread van The New Yorker, over hoe de beste restaurants gekozen worden en de strijd tussen de liefhebbers en haters van de lijst. (6191 woorden; leestijd circa 31 minuten)

    • Joram Bolle