Oostenrijkse kanselier: hek langs grens met Slovenië is geen afsluiting

Vluchtelingenstroom

Het hek dat de Oostenrijkse regering langs de grens met Slovenië wil bouwen, dient om de vluchtelingenstroom te „controleren”, niet om hem te stoppen. Dat heeft de Oostenrijkse kanselier Werner Faymann gisteren gezegd.

„Het gaat niet om een afsluiting van meerdere kilometers”, zei Faymann, een socialist die in september scherp uitviel tegen zijn Hongaarse collega Orbán, die langs de Hongaarse grens met Kroatië een hoog hek bouwde. „Het is een technische veiligheidsmaatregel.” Nu vluchtelingen vanwege het Hongaarse hek niet meer via Hongarije naar Oostenrijk komen, gaan ze via Slovenië. De grensovergang in Zuid-Oostenrijk is op die plotselinge toestroom niet berekend; bij het grensplaatsje Spielfeld komen per dag tien- tot elfduizend vluchtelingen aan. In Oostenrijk moeten ze opnieuw wachten voor ze met bussen naar een overnachtingsplek of naar Duitsland worden gereden. Om de opstopping te omzeilen proberen vluchtelingen nu vlak bij de officiële grensovergang via het open veld Oostenrijk in te lopen.

De extreem-rechtse partij FPÖ verwelkomt een hek, „zolang het niet vol gaten zit, zoals een Zwitserse kaas”. De partij eist een hek om heel Oostenrijk en grijpt de toestand in Spielfeld aan om te tonen dat de regering geen greep heeft op het probleem.

De regering wil tien dagen om de technische details uit te werken.

    • Caroline de Gruyter