Vegas gelooft niet meer in Jeb Bush

In het derde debat tussen de Republikeinse kandidaten krijgen vooral de media ervan langs. En in de bar: Jeb Bush

Marco Rubio en Donald Trump kijken toe terwijl Jeb Bush (links) aan het woord is tijdens het debat. Foto Justin Sullivan/Getty Images/AFP

De vrienden Dwight Mazzone en Chuck Muth lijken op elkaar: ze zijn Republikein, van middelbare leeftijd, en hebben het hart op de tong. Ze zitten in een restaurant in Las Vegas, waar de Republikeinse Partij een kijkavond heeft georganiseerd voor het derde televisiedebat, dat vannacht werd uitgezonden door CNBC. Terwijl zo’n veertig leden televisie kijken, twittert Chuck Muth zijn mening de wereld in. „‘Jeb is hot’, zei niemand.” En: „CNBC sucks!

Mazzone en Muth hebben een zware taak, zeggen ze. Hun staat, Nevada, doet volgend jaar februari als vierde mee met de Republikeinse voorverkiezingen. Winst in deze vroege staat is daarom van groot belang. Alle kandidaten lopen Las Vegas regelmatig af, en de vrienden hebben de meeste persoonlijk leren kennen. Ze zijn voor Ben Carson en Donald Trump, net als de meeste Republikeinen in Nevada. Trump staat hier op 38 procent, Carson op 22 procent. Carson omdat hij aardig is, Trump omdat hij zo direct is. Mazzone, die een pet van Carson draagt: „Het zijn echte mensen, met oprechte emoties.”

Muth: „Niet zoals Jeb Bush.”

Mazzone: „Zijn campagne is dood, na vanavond.”

De stemming in het restaurant is na twee uur vrijwel unaniem. Jeb Bush heeft, na een nieuw zwak optreden, zijn campagne ongeveer te gronde gericht. Ted Cruz en Marco Rubio zijn het sterkst in het debat, vinden de Republikeinen. Cruz krijgt in Las Vegas het grootste applaus, als hij een vraag van een CNBC-gespreksleider pareert door te fulmineren tegen de media. „De vragen die jullie stellen, laten zien waarom Amerikanen de media niet meer vertrouwen.” Cruz vergelijkt de vragen met de, in zijn ogen, te vriendelijke vragen tijdens het Democratische tv-debat vorige week.

„Terwijl dat een debat was tussen de bolsjewieken en de mensjewieken.”

Republikeinse kiezers zijn dol op kritiek op de mainstream media. Slechts één op de drie Republikeinen heeft volgens een peiling van bureau Gallup vertrouwen in landelijke media. Bij Democraten ligt dat percentage op 55. „Cruz heeft gelijk”, zegt Chuck Muth. „De linkse media zijn een schande voor dit land. Ze verpesten dit debat.”

Na Cruz proberen vrijwel alle andere kandidaten hetzelfde. Daardoor ontspoort het debat volledig. Donald Trump, verder overigens onzichtbaar, zegt dat hij de duur van het debat vooraf met een uur heeft kunnen verkorten. „Zodat we hier als een gek kunnen wegrennen.” Hij wordt kwaad als een gespreksleider zijn website (correct) citeert, en krijgt zelfs excuses. Marco Rubio, die een solide indruk maakt, zegt dat Hillary Clinton één politieke belangenorganisatie heeft, „de mainstream media”. De truc wordt niet sleets. In Las Vegas wordt iedere sneer naar de media met applaus ontvangen.

Muth en Mazzone blijven Trump en Carson trouw, net als de meeste aanwezigen. „Dit debat was precies wat we nodig hadden”, zegt Chuck Muth na afloop. „We zijn een verdeelde partij, maar vanavond hebben we ons voor één keer kunnen verenigen. We hebben één vijand nodig. Daar is één groep nog geschikter voor dan de Democraten: de media.”

Lees ook: Bewust principeloos

Lees ook: Omstreden broer George W. in campagne geen goed idee, ontdekt Jeb Bush

    • Guus Valk