Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz weg bij Ro Theater

Vorige week stapte directeur Erik Pals op na een verschil van inzicht met de raad van toezicht.

Sadettin Kirmiziyüz tijdens een uitvoering in 2010. ANP/KOEN VAN WEEL

Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz (33), die zich voor de duur van vier voorstellingen aan het Ro Theater had verbonden, heeft het Rotterdamse gezelschap verlaten.

Kirmiziyüz begon afgelopen seizoen bij het Ro met de eerste in een reeks voorstellingen, Code 010, met typisch Rotterdamse verhalen, geïnspireerd door de Amerikaanse tv-serie The Wire. De voorstelling werd goed ontvangen. De afspraak met het Ro was dat hij nog drie afleveringen zou maken, elk jaar één. In de tussentijd wisselde het gezelschap van artistieke leiding.

Beloftes vanuit de directie en de raad van toezicht dat hij zijn serie kon voltooien, moesten met de komst van de nieuwe artistiek leider, Bianca van der Schoot, worden herroepen: Van der Schoot gaf aan per seizoen 16-17 niet verder met Kirmiziyüz te willen werken. Hij mocht nog wel één productie maken. ‘Toen heb ik besloten de eer aan mezelf te houden’, aldus Kirmiziyüz. ‘Ik wilde geen halve reeks maken.’

Onvrede over fusie

Kirmiziyüz betreurt de gang van zaken, maar neemt Van der Schoot niets kwalijk: ‘Het is logisch dat zij haar eigen artistieke koers wil uitzetten.’ Wel zijn volgens hem fouten gemaakt in de toezeggingen die vanuit het gezelschap zijn gedaan. ‘Raad van toezicht-voorzitter Ed van Leeuwen en algemeen directeur Erik Pals hebben mij verzekerd dat ik de reeks af kon maken. Die garantie hadden ze nooit mogen geven, als ondertussen de nieuwe artistiek leider van de directie carte blanche kreeg.’

Vorige week werd bekend dat Erik Pals per direct weg was bij het gezelschap. Van Leeuwen was al eerder opgestapt. Binnen de organisatie is onvrede ontstaan over de wijze waarop Pals en Van Leeuwen de fusie met onder meer de Rotterdamse schouwburg doordrukten. Het Ro Theater was vanavond niet bereikbaar voor commentaar.

    • Herien Wensink