Verenigde Staten overwegen grondoffensief in Syrië, Iran neemt deel aan vredesoverleg in Wenen

De Verenigde Staten kiezen een nieuwe aanpak in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Als het zo uitkomt zullen volgens minister van Defensie Ash Carter ook grondtroepen worden ingezet. Verder zullen vooral de IS-bolwerken Raqqa in Syrië en Ramadi in Irak heviger vanuit de lucht worden bestookt.

De nieuwe Amerikaanse strategie kan tot een verdere escalatie van het conflict in Syrië en Irak leiden. Vooral in Syrië zijn de spanningen de laatste maanden toch al opgelopen, nadat Rusland besloot zich actief in de strijd te mengen aan de zijde van president Assad. Ook de Russen hebben gezinspeeld op de inzet van ‘vrijwilligers’, die op de grond kunnen meevechten.

„We zullen niet terughoudend zijn bij steun aan capabele partners in opportunistische aanvallen tegen IS of bij het zelf direct uitvoeren van zulke missies, of het nu om luchtaanvallen gaat of om directe actie op de grond”, zei Carter dinsdag in Washington voor de Senaatscommissie die zich met de strijdkrachten bezighoudt.

Tot dusverre is de regering van president Obama zeer terughoudend met de inzet van grondtroepen. Wel hebben de Amerikanen enkele keren commando’s ingezet voor specifieke operaties in Syrië, zoals de uitschakeling van Abu Sayyaf, hoofd van de olie- en gasoperaties van IS, en om gijzelaars te bevrijden.

Analisten zien in Carters opmerkingen een kentering. De bereidheid om grondtroepen in te zetten lijkt nu groter. Ook beschouwen ze het als een impliciete erkenning dat de bombardementen die de VS tot nu toe hebben uitgevoerd niet effectief zijn geweest.

Tegelijk wordt er op diplomatiek niveau gezocht naar een oplossing voor het conflict in de regio. De VS en Rusland hebben dinsdag ook Iran uitgenodigd naar Wenen te komen, waar vrijdag vredesoverleg plaatsvindt.

Gisteren heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif laten weten deel te nemen aan het overleg over de burgeroorlog in Syrië.

Bij eerdere pogingen om op internationaal diplomatiek niveau te zoeken naar beëindiging van de strijd in Syrië mocht Iran vooral door toedoen van de VS niet meepraten. Washington heeft dat verzet opgegeven en dinsdag zelfs laten weten dat Iran erbij zou moeten zijn. Iran is een belangrijke bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad. Washington wilde eerder bij vredesoverleg zo min mogelijk medestanders van Assad.

Rusland wilde breed overleg en kreeg tenslotte zijn zin.

Vooralsnog worden gezanten verwacht namens Duitsland, Egypte, de Europese Unie, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Iran, Irak, Jordanië, Saoedi-Arabië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, de VS en Rusland.