Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Stevige kritiek Rekenkamer op justitiebegroting

De Tweede Kamer had al veel kritiek op de begroting, nu is ook de Algemene Rekenkamer kritisch.

Het is nog maar de vraag of minister Van der Steur zijn begroting door de Eerste Kamer krijgt.
Het is nog maar de vraag of minister Van der Steur zijn begroting door de Eerste Kamer krijgt. Foto ANP / Bart Maat

De Algemene Rekenkamer heeft veel kritiek op de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Na een doorlichting concludeert de Rekenkamer dat er een scheve verhouding is tussen de ambities en het budget.

De kritiek van de Rekenkamer geeft de oppositie extra munitie om de begroting te bekritiseren. Het werd al betwijfeld of minister Van der Steur erin slaagt zijn begroting door de Eerste Kamer te krijgen. Ook vanuit de Tweede Kamer was stevige kritiek op de justitiebegroting voor volgend jaar.

Twijfels over bezuinigingen op rechtspraak

De Rekenkamer noemt als voorbeeld de rechtspraak, die niet langer een bedrag per verwacht aantal rechtszaken krijgt. Hierdoor krijgen ze mogelijk niet genoeg geld van het ministerie, waardoor ze hun reserves moeten inzetten. Terwijl de Raad voor de Rechtspraak zelf verwacht dat hun reserves volgend jaar leeg zijn. Iets soortgelijks gebeurde dit jaar al bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. De minister moest opeens 77 miljoen euro overmaken omdat de dienst met schulden kampte.

Ook de reorganisatie van de Nationale Politie wordt bekritiseerd. Volgens de Rekenkamer is het nog steeds “de vraag of de nieuwe planning haalbaar is”, ook al heeft minister Van der Steur het budget hiervoor vorige maand verdubbeld. De tijd is “krap” en de ambities zijn groot, aldus de Rekenkamer.

Lees hier de aanbevelingen van de Rekenkamer:

Rekenkamer over justitiebegroting

Vraagtekens bij verwachte inkomsten

De Tweede Kamer klaagt al langer dat er in de begroting ten onrechte op een aantal inkomsten wordt gerekend. Deze inkomsten moeten komen van nieuwe wetsvoorstellen die waarschijnlijk zullen sneuvelen in de Eerste Kamer, omdat ze daar geen meerderheid dreigen te krijgen.

Oppositiepartijen willen dat Justitie meer geld krijgt. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) erkende begin deze maand de risico’s in de begroting. “We gaan kijken welke oplossingen er zijn”, zei hij tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer. Hij onderzoekt de mogelijkheden, en zal die presenteren rond de behandeling van de justitiebegroting in de Tweede Kamer, eind november.