Starbucks krijgt maar geen genoeg van nieuwe winkels

Foto ANP/ Lex van Lieshout

Verkoopt Starbucks genoeg caffè lattes om Nederland de twintig miljoen euro aan belasting alsnog te betalen? Dat zal blijken uit de cijfers van het vierde kwartaal die de keten vandaag bekendmaakt. Hier alvast Starbucks in zes graphics.

De eerste in Seattle

Ze mogen er inmiddels meer dan 22.766 hebben, ook Starbucks begon ooit met één enkele winkel. Die werd in 1971 geopend in Seattle en daar verkochten ze koffiebonen aan zowel particulieren als aan restaurants en bars. Op het moment dat Howard Schultz in 1987 directeur wordt, groeit het aantal koffiebars naar zeventien. Sindsdien komen er ieder jaar meer winkels bij, vorig jaar alleen al bijna vijftienhonderd.

Alleen in 2009 nam het aantal winkels af ten opzichte van een jaar eerder. Het ging slecht met de Amerikaanse economie en Starbucks moest toen zeshonderd winkels sluiten (en daarna nog eens driehonderd). Amerikanen hadden minder te besteden en vonden de koffies te duur. In datzelfde jaar wordt ook voor het eerst in het bestaan van de koffieketen minder verdiend dan een voorgaand jaar.

Wereldwijd

Inmiddels heeft de keten meer dan twintigduizend winkels over de hele wereld. Meer dan de helft hiervan zit nog steeds in de Verenigde Staten. In Seattle alleen al zitten 142 winkels. Toch ziet de keten vooral kansen in het buitenland. In China bijvoorbeeld waar ze toch al meer betalen.

In Nederland

Sinds 2007 kunnen we ook in Nederland naar de Starbucks. Inmiddels hebben we zo’n vijftig winkels, waarvan de meeste in handen van franchisers zijn. Wereldwijd is de verhouding ongeveer 50/50 in franchisers en winkels van Starbucks zelf. Met eigen winkels durft Starbucks het niet echt aan in Nederland. Waarschijnlijk doordat de omzet van de Europese vestigingen de afgelopen jaren amper steeg. Toch wil de keten dit jaar honderdvijftig nieuwe winkels in Europa geopend hebben. Tegenover de zestienhonderd die ze er over de hele wereld bij willen, is dat echter niet zoveel.

Deze winkels kwamen er sinds 2007 in Nederland bij:

    • Maike van Leeuwen