Europees Parlement eert Saoedische blogger die stokslagen kreeg

Blogger krijgt prijs voor zijn strijd tegen de religieuze politie in Saudi-Arabië.

De Saudische blogger Raif Badawi zit al 3 jaar vast na kritiek op de religieuze politie in het Arabische land.
De Saudische blogger Raif Badawi zit al 3 jaar vast na kritiek op de religieuze politie in het Arabische land. Foto Paul Zinken/EPA

De prestigieuze Sacharovprijs is dit jaar toegekend aan de Saoedische blogger Raif Badawi. Dat heeft de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz bekendgemaakt. Badawi zit al sinds 2012 vast in Saudi-Arabië vanwege kritiek op de religieuze politie in het Arabische land.

Badawi startte drie jaar terug met de website Saudi Liberal Network, waarop hij beschrijft hoe de Saoedische samenleving lijdt onder het bewind van de religieuze autoriteiten. De blogger werd vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar, een boete van 190.000 euro en duizend stokslagen vanwege het beledigen van de islam en enkele andere misdrijven in zijn blogberichten.

Schulz: laat Badawi vrij

In zijn toespraak bij het toekennen van de prijs riep voorzitter van het Europees Parlement Schulz de Saoedische koning Salman op Badawi ‘onmiddellijk vrij te laten’ en hem gratie te verlenen.

Twitter avatar euronews euronews [LIVE] Saudi Arabian Blogger and activist #RaifBadawi receives #SakharovPrize https://t.co/oB6lwbZrQD

De echtgenote van Badawi, Ensaf Haidir, heeft in een reactie aan persbureau AFP laten weten ‘verheugd te zijn’ over de toekenning.

Ik ben erg opgetogen. Dit is een boodschap van hoop.

Andrei Sacharov

De Sacharovprijswordt jaarlijks uitgereikt aan een individu of internationale organisatie die zich inzet voor de mensenrechten in een bepaald land. Het teken van erkenning is genoemd naar de Russische fysicus Andrei Sacharov. Die richtte in 1975 een comité op dat vecht voor de verdediging van mensenrechten en het lot van politieke gevangenen.

De twee andere genomineerden dit jaar waren de Russische voormalig oppositieleider en natuurkundige Boris Nemtsov, die in 2005 werd vermoord, en de democratische oppositie in Venezuela.

Lees ook ons profiel van Raif Badawi:Blogger wint EU-prijs. En stokslagen worden hervat