Saakasjvili opent aanval op burgemeester Odessa

Gouverneur Saakasjvili van Odessa legt zich niet neer bij de verkiezingsnederlaag van zijn eigen man voor het burgemeesterschap van de grootste havenstad van Oekraïne. Vannacht hebben Saakasjvili, die deze zomer door president Porosjenko werd benoemd tot gouverneur van de provincie, en de gesneefde kandidaat Borovik, een uit de VS teruggekeerde Microsoft-jurist, een comité opgericht dat de stembusuitslag van de lokale verkiezingen van zondag aanvecht. Eerder had Saakasjvili, die zelf in 2003 in Georgië aan de macht kwam na massaal straatprotest tegen fraude van zittend president Sjevardnadze.

Volgens de voorlopige uitslagen is Borovik er niet ingeslaagd een tweede ronde af te dwingen. Burgemeester Troechanov zou 52,9 procent hebben gehaald, tegen 25,7 procent voor uitdager Borovik. In de exitpolls zondagavond bleef Troechanov nog onder de 50 procent steken. Volgens Borovik en Saakasjvili is er met name in de wijk Soevorovski gerommeld tijdens het tellen. „Groene mannetjes” van de „oligarchische maffiaclan” hebben het stadhuis „overvallen”, aldus de Georgische ex-president.

Het conflict in Odessa, een van de meest corrupte steden van Oekraïne, duidt op groeiende spanningen met Kiev. Saakasjvili is weliswaar benoemd door Porosjenko. Maar het staatshoofd heeft hem afgelopen maanden in de steek gelaten. De partij van Porosjenko heeft in de campagne geen poot uitgestoken voor Borovik.