Rutte vertelt in Margriet over ‘De vrouwen achter Mark’

“Is er dan maar één route om gelukkig te worden? En moet iedereen precies hetzelfde doen?”

Rutte op de foto met de vrouwen die belangrijk zijn in zijn leven. Foto Margriet

Mark Rutte die zijn haar in orde brengt voor de foto of weigert om een gek petje op te zetten: je zou kunnen denken dat hij daarmee zijn waardigheid als minister-president bewaakt. Maar nee. Uit de Margriet van deze week, die Rutte zelf maakte als gast-hoofdredacteur, blijkt dat Rutte diep van binnen een afkeer heeft van haren die in de war zitten en van gekke kleren.

Op de foto’s die hij zelf selecteerde voor het tijdschrift zie je hem als twintiger op skivakantie in Bulgarije: met skilaarzen, een ski-jack – en een hand die door zijn haren strijkt, zoals je het hem nu in Den Haag ook voortdurend kunt zien doen. En er is het beeld van Rutte, op zijn dertigste, in Euro Disney: in een gele Mickey Mouse cape en een zwart petje. Hij lacht erbij, maar in het bijschrift is hij eerlijk: niks voor hem.

Weer een andere foto toont Rutte als een jongetje van een jaar of acht met zijn armen om twee kleine meisjes, de dochters van zijn oudere broer. Wat daarbij opvalt: de twee veel te grote handen voor zo’n kleine jongen. Dat verklaart meteen de foto van zijn oude Nokia-telefoon. “Ik heb veel te dikke duimen voor het bedienen van een iPhone.”

Bekijk hier de making of van de Margriet van Rutte:

‘Is er dan maar één route om gelukkig te worden?’

De hoofdredacteur-voor-één-week trok zes pagina’s uit voor ‘De vrouwen achter Mark’. Het zijn er twaalf: zijn speechschrijver, zijn secretaresse, de secretaris van de ministerraad en adviseurs. In het interview dat hij aan Margriet geeft, gaat het natuurlijk ook weer over de partner die hij niet heeft. Rutte vindt het prettig, zegt hij, dat mensen daar nu niet meer zo vaak over beginnen als eerst – in zijn tijd als staatssecretaris. Hij ergerde zich toen enorm aan het “gepsychologiseer”:

“Omdat ik dacht, is er dan maar één route om gelukkig te worden? En moet iedereen precies hetzelfde doen?”

In de politiek heeft Rutte geen vrienden, maar dat is nauwelijks een onthulling. Misschien wel dat hij zo dol is op SP-leider Emile Roemer: “Die mag ik heel graag. Hij deugt.”

Foto NRC

De cover van de Margriet met gasthoofdredacteur Rutte, die vanaf morgen in de winkel te koop is. Foto NRC

‘Je hebt geen Pechtold of Roemer in de zaal zitten’

In het interview dat hij zelf houdt met violist Janine Jansen komt Roemer weer terug, maar dan in een andere rol. Rutte, die eigenlijk concertpianist wilde worden, noemt Jansens leven “de wereld van Peter Stuyvesant”:

“Overal pianoconcerten spelen met een groot orkest in de mooiste concertzalen lijkt me waanzinnig. En dat heeft niets te maken met de adoratie die erbij hoort.”

Janine Jansen: “Heb ik die in jouw ogen altijd dan?”

Mark Rutte: “Nou ja, je hebt in elk geval geen Alexander Pechtold en Emile Roemer in de zaal zitten, dat scheelt enorm.”

‘Ik ging ‘s morgens naar Indische dame met leesplankje’

In zijn eigen interview vertelt Rutte dat hij een lastige kleuter was: hij dreinde en zeurde. De kinderarts zei: “Hij moet gewoon leren lezen.” Rutte:

“Dus ging ik naar een oudere Indische dame. Die had een klasje met van die ettertjes van vijf die dan ‘s morgens het leesplankje leerden.”

Maar dan realiseert Rutte zich opeens dat hij kan klinken als een opschepper – en zegt hij: “Niet omdat ik zo slim was, maar gewoon…”

De interviewster, Aaf Brandt Corstius: “Omdat je zo vervelend was.”

Rutte: “Ja, precies.”

    • Petra de Koning