Reis rond de wereld in 80 keuzes

Volgens Time Magazine was 80 days vorig jaar de mobiele game van het jaar. Nu is het ook te spelen op Windows en Mac. Maar het is niet echt een game, eerder een interactief boek.

Kies ik voor Siberië of de Sahara? Of neem ik deze keer die gevaarlijke route over de Noordpool? Ik ben Passepartout, de bediende van de Victoriaanse gentleman Phileas Fogg. Mijn meester heeft zojuist een dwaze weddenschap afgesloten: in 80 dagen zullen wij de wereld rondreizen en terugkeren in Londen.

Ik speel 80 days, een reisspel en interactief boek voor iPhone, Android, Mac en PC, waarvoor de makers zich lieten inspireren door De reis om de wereld in tachtig dagen van Jules Verne.

Een reis vol avontuur en mysterie vormt het hart van 80 days. Het is aan de speler om de route te plannen, op het geld te passen en de gesteldheid van Fogg te bewaken.

Alle belangrijke keuzes maak je in een lopend verhaal. Op een bananenboot die vanuit Honolulu vertrekt, hoort de speler in het holst van de nacht een vreemd geluid in zijn kooi. Ik bleef stil liggen en luisterde of Ik sprong op en stormde op het geluid af. Aan jou de keus.

Met elke stad die je aandoet, ontdek je nieuwe routes, die aangenaam over de wereldbol kronkelen. Zo blijf je als speler je plannen voortdurend bijstellen. Eigenlijk was ik op weg naar Batavia, maar zou ik nu toch niet aanmonsteren op het stoomschip naar Hongkong?

80 days speelt aan het einde van de negentiende eeuw, net als het verhaal van Verne, maar dan wel in een universum met futuristische trekjes. In Sint-Petersburg is de revolutie uitgebroken, maar de strijd tussen communisten en troepen van de tsaar wordt uitgevochten met stoomtanks en mechanische paarden.

Eén reis rond de wereld duurt een paar uur. Heb je de reis binnen 80 dagen voltooid of ben je hopeloos gestrand? Dan begin je gewoon opnieuw en kies je een nieuw avontuur.

Het knappe is dat je je nooit een lezer voelt, maar een speler die het verhaal stuurt en vormt. Passepartouts verhaal wordt míjn verhaal. In Istanbul ontsnapte ik uit de harem van de sultan. Op weg naar San Francisco organiseerde ik een muiterij. En in New Orleans zoende ik een voormalige slaaf. Waarheen zullen we nu, meester Fogg?

    • Lucas Brouwers