Regering Sint Maarten dient ontslag in

De gouverneur had weken geleden al een nieuwe formateur aangesteld.

Simson Bay op Sint Maarten.
Simson Bay op Sint Maarten. Foto Lex van Lieshout / ANP

De regering van premier Marcel Gumbs van Sint Maarten heeft haar ontslag ingediend, meldt ANP. Het parlement had eind september zijn steun voor het kabinet ingetrokken en ingestemd met een motie van geen vertrouwen. Hoewel de gouverneur al een nieuwe formateur aangewezen had, deden de premier en zijn ministers er nog een aantal weken over om te vertrekken.

Gouverneur Holiday heeft William Marlin vorige week gevraagd een nieuw kabinet te formeren. Hij heeft als opdracht meegekregen een ministersploeg samen te stellen met steun van het parlement. Zij moeten onder meer de begroting voor 2015 afronden en die van 2016 voorbereiden. Verder moeten ze “electorale hervormingen” doorvoeren en de geplande verkiezingen voorbereiden. Marlin moet op 20 november verslag uitbrengen aan gouverneur Holiday.

Sint Maarten is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Tot 2010 was het eiland onderdeel van de Nederlandse Antillen.