Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Referendum GeenPeil over Oekraïne op 6 april

Als minstens 30 procent van het electoraat stemt, is de uitslag geldig. Daarna moet het kabinet de uitslag wegen.

Het door GeenPeil afgedwongen referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie vindt volgend jaar plaats op woensdag 6 april. Dat heeft de referendumcommissie vanmiddag bekend gemaakt.

De commissie heeft ook de vraag vastgesteld die op het referendumbiljet zal komen te staan, namelijk:

Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?

GeenPeil, een initiatief van weblog GeenStijl, Burgercomité EU en het Forum voor Democratie van Thierry Baudet, maakte eind september bekend genoeg handtekeningen te hebben opgehaald voor het organiseren van een zogenaamd raadgevend referendum. De Kiesraad bevestigde vorige week dat GeenPeil 427.939 geldige handtekeningen had opgehaald, ruim meer dan de vereiste 300.000.

‘Voldoende tijd voor voeren publiek debat’

Na de goedkeuring door de Kiesraad schrijft de wet voor dat het referendum binnen een half jaar wordt georganiseerd. De commissie heeft er bij het kiezen voor de datum van 6 april “rekening mee gehouden dat er voldoende tijd moet zijn voor het voeren van een publiek debat”. Als minstens 30 procent van het electoraat stemt, is de uitslag geldig. Dan is het aan het kabinet te beslissen hoe zwaar het die uitslag laat wegen.

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Er is 2 miljoen euro subsidie beschikbaar om campagne te voeren voor of tegen het #verdrag. In 2005 (Europese Grondwet) was dat 800.000

Het referendum gaat officieel over de vraag of het terecht is dat het Nederlandse parlement akkoord is gegaan met het associatieverdrag met Oekraïne, een verdrag dat politieke en economische samenwerking met het Oost-Europese land makkelijker maakt. GeenPeil lijkt met het verzet tegen het verdrag vooral het verzet tegen de toenemende macht van de Europese Unie te willen aanwakkeren, een ontwikkeling die niet zou aansluiten bij de wensen van de Nederlandse bevolking. Anders dan vaak wordt gedacht wordt Oekraïne met het sluiten van het associatieverdrag geen lidmaatschap van de EU in het vooruitzicht gesteld.

Puur formeel is er op 1 januari 2016 geen associatieverdrag als het voor die tijd niet is geratificeerd door alle EU-lidstaten. Maar in de praktijk heeft een Nederlands referendum nauwelijks effect, omdat het associatieverdrag dan ‘op voorlopige basis’ alsnog in werking treedt.