Recordomzet en 1.600 nieuwe winkels voor Starbucks

Het concern waarschuwt echter voor een lagere winst door hogere personeelskosten.

Logo van Starbucks bij een Shell-station. Foto: ANP/LEX VAN LIESHOUT

Starbucks heeft in het derde kwartaal de omzet met 18 procent zien toenemen naar 4,9 miljard dollar. Ook noteerde het bedrijf in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een hogere winst: 652,5 miljoen dollar tegen 587,9 miljoen dollar in 2014. Het concern waarschuwt echter voor een lagere winst door hogere personeelskosten.

Twitter avatar Starbucksnews Starbucks News Starbucks reports record Q4 and record FY15 results. Details: https://t.co/wW5i5sp547 Conference call 2pm PT https://t.co/u11ML9LXtu

Gemeten over het gehele fiscale jaar in de VS (dat nu is geëindigd), heeft Starbucks een recordomzet van 19,2 miljard dollar behaald. Dat is 17 procent meer dan het voorgaande jaar. De operationele winst komt uit op 3,6 miljard dollar.

Het concern blijft op grote schaal winkels openen. In het afgelopen fiscale jaar opende Starbucks 1.677 nieuwe vestigingen, waardoor het concern nu wereldwijd meer dan 23.000 vestigingen heeft.

Ondanks de goede resultaten waarschuwt Starbucks voor stijgende personeelskosten. Vorig jaar kreeg personeel een loonsverhoging en wordt er meer geïnvesteerd in scholing. De winst kan daardoor in de komende periode lager uitvallen.

Belastingdeals

Het bedrijf ligt in Nederland onder vuur nadat een in 2008 afgesloten belastingafspraak met de Nederlandse fiscus door de Europese Commissie is bestempeld als staatssteun. Het bedrijf zou een voordeel van 20 tot 30 miljoen euro hebben gekregen, dat nu alsnog moet worden afgerekend bij de fiscus.

Uit de cijfers van Starbucks blijkt dat de keten in het derde kwartaal aanmerkelijk minder belasting afgedragen dan heeft in dezelfde periode vorig jaar. Het concern betaalde 244 miljoen dollar (222 mln euro) vennootschapsbelasting, 27 procent van zijn brutowinst. Vorig jaar droeg het concern meer af over een lagere winst. Toen werd 36 procent van de winst aan de fiscus afgedragen.

    • door onze redacteuren