Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Primeur sinds crisis: minder huizen onder water

Eerste daling sinds 2008, maar nog steeds 1,4 miljoen huizen met onderwaarde.

Aantal huizen met onderwaarde is nog ruim twee keer zo hoog als in de jaren voor de crisis.
Aantal huizen met onderwaarde is nog ruim twee keer zo hoog als in de jaren voor de crisis. Foto Cor Mulder / ANP

Het aantal woningen die een lagere waarde hebben dan de hypotheek is voor het eerst sinds het begin van de crisis gedaald. Volgens het CBS stond aan het begin van dit jaar 32 procent van de huizen onder water, 84.000 minder dan het jaar ervoor. Oorzaak zijn de stijgende huizenprijzen.

Begin dit jaar hadden 1,4 miljoen mensen een huis dat minder waard is dan hun hypotheek, en 2,1 miljoen mensen een huis met overwaarde. De cijfers van het CBS zijn gebaseerd op de fiscale hypotheekschuld. Dat is het bedrag waarover rente is verschuldigd. Spaar- en beleggingstegoeden die in hypotheken worden opgebouwd zijn daarin niet verwerkt. In de praktijk staan daarom minder huizen onder water dan uit deze cijfers blijkt. Het CBS zegt te werken aan een manier om de tegoeden in de statistieken op te kunnen nemen.

Vooral jongeren

De grootste problemen met de hypotheek vindt het CBS bij huizenbezitters die jonger zijn dan 45 jaar. Zij hebben hun huis vaak vlak voor de crisis gekocht en hebben minder afgelost. Van huiseigenaren tussen 30 en 35 jaar oud heeft zelfs 75 procent een woning met onderwaarde. Mensen van 65 jaar en ouder hebben slechts in drie procent van de gevallen een huis met onderwaarde, 51 procent met overwaarde en helemaal zonder hypotheekschuld.

Beleid van Blok

Minister Blok had de cijfers eerder deze maand al laten doorschemeren in begrotingsstukken. Hij had toen meer successen te melden: hij zei onder meer op koers te liggen met de beperking van de hypotheekrenteaftrek en het terugdringen van het aantal scheefwoners. Het goede nieuws werd echter overschaduwd door de problemen die ontstaan door de toestroom van vluchtelingen, schreef NRC toen.