Minister Plasterk ‘wint’ Big Brother Award

Minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is ‘winnaar’ geworden van de Big Brother Award voor grootste privacyschender van het jaar. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Plasterk krijgt de publieksaward voor zijn zogenoemde afluisterwet, een wet die Nederlandse inlichtingendiensten de bevoegdheid moet geven om meer af te luisteren.

De minister ontving de Publieksprijs gisteravond. Elke Nederlander kan hiervoor een kandidaat aandragen, waarna een stemronde volgt. Minister Plasterk kreeg uiteindelijk 57 procent van de stemmen. De andere genomineerden waren zorgverzekeraar Achmea en softwarebedrijf Microsoft.

Bits of Freedom laakt de houding van Plasterk die volgens hen weigert te luisteren naar „enige vorm van kritiek op het omstreden afluisterplan”. De PvdA-politicus is niet de eerste minister die de award krijgt. Eerder al won voormalig minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) de prijs drie keer. Ook de ministers Guusje ter Horst (PvdA), Rita Verdonk (VVD) en Piet Hein Donner (CDA) viel deze ‘eer’ ten deel.

Plasterk was ook genomineerd voor een tweede Big Brother Award: de Expertprijs, waarbij de winnaar wordt aangewezen door een groep privacydeskundigen. Deze ging echter naar de Nationale Politie. Zij was genomineerd voor het voorstel om politiewerk uit te voeren op basis van data die crimineel gedrag voorspellen. De derde kanshebber was het Hengelose Van Der Valk Hotel dat volgens Bits of Freedom „structureel en vrijwillig” namenlijsten van gasten doorspeelt aan de politie.

De burgerrechtenorganisatie reikte tevens de Felipe Rodriguez Award uit aan Max Schrems, een Oostenrijker die zich inzet voor de privacybescherming van Europeanen. De positieve prijs is genoemd naar de onlangs overleden medeoprichter van internetprovider XS4ALL en een van de initiatiefnemers van de Nederlandse tak van Bits of Freedom.