Colombiaanse regering kondigt wapenstilstand af

De FARC kondigde in juli al een eenzijdig staakt-het-vuren af.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos Foto John Vizcaino / Reuters

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos wil de vredesonderhandelingen met de rebellen van guerrillabeweging FARC versnellen en kondigt daarom een wapenstilstand af vanaf 1 januari. De FARC kondigde in juli al een eenzijdig staakt-het-vuren af, zo schrijft persbureau Reuters.

De wapenstilstand is onder meer het resultaat van drie jaar moeizame onderhandelingen tussen beide partijen in Cuba. Hoewel de FARC in die jaren diverse keren een eenzijdig staakt-het-vuren aankondigde, ging de regering daar niet op in. De Colombiaanse overheid vreesde dat de FARC die tijd zou gebruiken om zich te herbewapenen.

Doorbraak

Vorige maand was er al sprake van een doorbraak in de vredesgesprekken tussen Colombia en FARC. De Colombiaanse overheid en de rebellen sloten een akkoord waarbij twee belangrijke onderdelen werden besproken.

Zo wordt er een tribunaal opgericht dat rebellenleiders die mensenrechten hebben geschonden gaat berechten, en er is een akkoord gesloten over een schadevergoeding. Daarnaast komt er een amnestieregeling voor FARC-rebellen die geen misdaden hebben gepleegd en er zal een waarheidscommissie worden opgericht die onderzoek moet doen naar misdaden van beide kanten.

Conflict telt 220.000 slachtoffers

De Colombiaanse regering en de FARC zijn al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw verwikkeld in een gewelddadig conflict. Daarbij zijn sinds 1964 meer dan 220.000 mensen omgekomen. Miljoenen Colombianen raakten ontheemd.