Poetin richt eigen padvinderij voor Russische jeugd op

Rusland krijgt weer een staatsjeugdbeweging voor „kinderen en jongeren” die nog op school zitten. President Vladimir Poetin heeft donderdag per decreet een Russische Scholierenbeweging opgericht die door de overheid wordt gecontroleerd en gesubsidieerd.

De nieuwe Scholierenbeweging krijgt tot taak om de jeugd „op basis van de Russische maatschappelijke waarden op te voeden”. Organisatie en doel doen denken aan de Sovjet-Unie. Toen waren bijna alle kinderen lid van de Pioniers, een leninistische variant op de padvinderij. Op hun vijftiende konden jongeren toetreden tot de Komsomol, een voorportaal tot de Communistische Partij, waar je alleen op uitnodiging lid van kon worden.

De oprichting van deze scholierenbeweging past in het beleid van het Kremlin om de ‘goede oude tijd’ in ere te herstellen. Nagenoeg alle Russische burgers van 35 jaar of ouder hebben herinneringen aan de Pioniers.

    • Hubert Smeets