Plasterk wint Big Brother Award

Minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is gisteren ‘winnaar’ geworden van de Big Brother Award voor grootste privacyschender van het jaar. Deze prijs wordt jaarlijkse uitgereikt door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Plasterk krijgt de prijs voor zijn zogenoemde afluisterwet, een wet die Nederlandse inlichtingendiensten de bevoegdheid moet geven om meer af te luisteren.

De Publieksprijs is een van de twee Big Brother Awards die de burgerrechtenorganisatie jaarlijks uitreikt. Elke Nederlander kan hiervoor een kandidaat aandragen, waarna een tweede stemronde volgt met de drie meest genoemde namen. Plasterk kreeg uiteindelijk 57 procent van de stemmen. De andere genomineerden waren zorgverzekeraar Achmea en softwarebedrijf Microsoft.

Bits of Freedom laakt de houding van Plasterk die volgens hen weigert te luisteren naar ‘enige vorm van kritiek op het omstreden afluisterplan’.