Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Oppositie redt het niet bij verkiezingen in Tanzania

Met een onverwacht grote marge zijn de verkiezingen gewonnen door de zittende regeringspartij.

Aanhangers van de regerende CCM vieren feest in Dodoma, Tanzania.
Aanhangers van de regerende CCM vieren feest in Dodoma, Tanzania. Foto AP

Met een onverwacht grote marge zijn de presidentsverkiezingen in Tanzania gewonnen door John Magufuli, kandidaat van de al sinds de onafhankelijkheid regerende Partij van de Revolutie (CCM). Magufuli, gisteren 56 geworden, kreeg 58 procent van de stemmen; oppositiekandidaat Edward Lowassa 40.

Chadema, de leidende partner in de coalitie van oppositiepartijen, betwist de rechtsgeldigheid van de uitslag. In het semi-autonome Zanzibar werd de stembusgang eerder deze week al ongeldig verklaard.

Politie en militairen

In de Noord-Tanzaniaanse stad Arusha, bastion van de oppositie, waren gistermiddag opvallend veel politie en militairen op de been tijdens de bekendmaking van de uitslag. De omvang van de zege van CCM-kandidaat Magufuli is verrassend. Waarnemers hadden een nek-aan-nekrace voorspeld. Oppositiekandidaat Lowassa had eerder zijn onvrede uitgesproken over het stemmentellen en tevergeefs een hertelling geëist.

Enkele waarnemers van zijn partij bij dat tellen werden eerder deze week gearresteerd, waarna de oppositie uiterst wantrouwig werd.
Buiten- en binnenlandse verkiezingswaarnemers hebben vraagtekens gezet bij het verloop van de verkiezingen afgelopen zondag, maar niemand heeft bewijzen gepresenteerd over grootschalige manipulatie van de uitslag.

Zanzibar heeft autonome status

Dat ligt anders bij het verkiezingsproces in Zanzibar. Dit eiland maakt sinds 1964 onderdeel uit van Tanzania, maar heeft een eigen autonome status. Zo kiezen de Zanzibari behalve de nationale president ook een eigen president en parlement. Bij de verkiezingen op het eiland komt het er al jaren op aan of de oppositiepartij, het Verenigd Burgerfront (CUF), dat lossere banden wil met het vasteland, de macht krijgt. Bij de vorige twee verkiezingen werd er volgens talrijke waarnemers stevig gefraudeerd om een zege van CUF te verijdelen.

Hetzelfde lijkt dit keer gebeurd. Op maandag riep oppositieleider Seif Sharif Hamad zich uit tot winnaar, waarna de dag erop de verkiezingscommissie van Zanzibar de verkiezingen ongeldig verklaarde. Internationale verkiezingswaarnemers op Zanzibar hadden hun lof uitgesproken over de stemgang. De Amerikaanse ambassade bekritiseerde het ongeldig verklaren van de deze verkiezingen.

De winnaar van de landelijke verkiezingen, John Magufuli, staat in Tanzania bekend als “de Godfather van de statistieken”: saai maar effectief. Hij was jarenlang minister van Infrastructurele werken. In tegenstelling tot vele andere CCM-ministers is hij nooit beschuldigd van corruptie. Corruptie was een van de hoofdthema’s bij de campagnes en Magufuli heeft een grote campagne beloofd tegen dit machtsmisbruik.