Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opnieuw zelfmoord in gevangenis Vught

In april pleegde de tot levenslang veroordeelde Lau G. ook zelfmoord in de gevangenis in Vught.

Blok zei in juni dat er een onderzoek komt naar de situatie in de extra bewaakte gevangenis (EBI) in Vught.
Blok zei in juni dat er een onderzoek komt naar de situatie in de extra bewaakte gevangenis (EBI) in Vught. Foto Robin van Lonkhuijsen

In de gevangenis in Vught heeft een gedetineerde zelfmoord gepleegd. Dat bevestigt woordvoerder Lodewijk Hekking van het ministerie van Veiligheid. Het gaat om de 46-jarige Elias B. die vastzat voor het doodsteken van een 27-jarige vrouw in Sneek.

Het nieuws kwam vandaag naar buiten dat B. afgelopen vrijdag suïcide pleegde in de gevangenis in Vught. Er wordt nog onderzocht hoe het heeft kunnen gebeuren.
Hekking laat in een reactie weten dat dit binnen de muren van een gevangenis eigenlijk niet mag gebeuren. “Maar helemaal te voorkomen is het niet”, zo stelt de woordvoerder.

Elias B. uit Denekamp doodde in 2012 zijn schoonzus met een kapmes in haar huis. Twee van zijn eigen kinderen waren daar ook op dat moment. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Lau G.

Eerder dit jaar pleegde de tot levenslang veroordeelde Lau G. ook zelfmoord in de gevangenis in Vught. Hij verbleef in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI), omdat hij als vluchtgevaarlijk werd beschouwd. G. ondernam eerder een zelfmoordpoging. Het OM suggereerde hierna dat G., zo overplaatsing wilde afdwingen naar een gevangenisziekenhuis. Daar zou de beveiliging minder goed zijn en dan zou hij makkelijker kunnen ontsnappen.