Oostenrijk bouwt nu zelf een hek, maar het is geen afsluiting

Het hek langs de grens met Slovenië is ‘een technische veiligheidsmaatregel’.

Het hek dat de Oostenrijkse regering langs de grens met Slovenië wil bouwen, dient om de vluchtelingenstroom te „controleren”, niet om haar te stoppen. Dat zei de Oostenrijkse kanselier Werner Faymann.

„Het gaat niet om een afsluiting van meerdere kilometers”, zei Faymann, een socialist die in september scherp uitviel tegen zijn Hongaarse collega Orban, die langs de Hongaarse grens met Kroatië een hoog hek bouwde. „Het is een technische veiligheidsmaatregel.” Nu vluchtelingen vanwege het Hongaarse hek niet meer via Hongarije naar Oostenrijk komen, gaan ze via Slovenië. De grensovergang in Zuid-Oostenrijk is niet op de plotselinge toestroom berekend; bij het grensplaatsje Spielfeld komen per dag 10.000 tot 11.000 vluchtelingen aan. In Oostenrijk moeten ze opnieuw wachten voor ze met bussen naar een overnachtingsplek of richting Duitsland worden gereden. Om de opstopping te omzeilen proberen vluchtelingen nu vlakbij de officiële grensovergang Oostenrijk in te lopen.

De extreemrechtse partij FPÖ verwelkomt een hek, „zolang die niet vol gaten zit zoals een Zwitserse kaas”. De partij eist een hek om heel Oostenrijk en grijpt de toestand aan om te tonen dat de regering geen greep heeft op het probleem. De regering wil tien dagen om de technische details uit te werken.

    • Caroline de Gruyter