Motie van wantrouwen tegen regering Moldavië

Premier Valeriu Strelets wordt verdacht van betrokkenheid bij een grote bankfraude.

De Moldavische premier Valeriu Strelets vandaag in het parlement. Foto: Dumitru Doru / EPA

Het Moldavische parlement heeft vandaag een motie van wantrouwen aangenomen tegen de pro-Europese regering van premier Valeriu Strelets. De democratische partij DPM, coalitiegenoot van Strelets’ Liberaal-Democraten, schaarde zich bij de stemming bij de oppositie waarna een meerderheid voor de motie ontstond.

De reden voor de motie is een grote bankfraude, waarbij ook premier Strelets betrokken zou zijn. Op 15 oktober werd oud-premier Vlad Filat al opgepakt wegens vermeende betrokkenheid bij het fraudeschandaal. Hij zou voor tientallen miljoenen euro’s steekpenningen hebben aangenomen.

Premier Strelets wordt nu genoemd in hetzelfde fraudeschandaal, waarin meer dan een miljard euro in rook is opgegaan. Of de premier ook gaat opstappen is de vraag. Al voor de stemming heeft de regeringsleider aangegeven dat hij zal weigeren te vertrekken.

Instabiele politieke situatie

De politieke situatie in Moldavië is al enkele jaren instabiel. Strelets is de derde Moldavische premier in een jaar tijd. In het land vechten pro-Russische en pro-Europese partijen om de macht. Het land tekende vorig jaar een associatieverdrag met de Europese Unie.

Buitenlandredacteur Hubert Smeets hierover:

“De motie van wantrouwen tegen de pro-Europese regering betekent niet per definitie een overwinning voor Moskou. Rusland ziet een deel van de Moldavische oppositie, de communisten, als onbetrouwbaar. Bovendien zijn de communisten voor het associatieverdrag met de EU, waar de Russen zo sterk tegen zijn.”

De leider van de Democratische Partij, Marian Lupu, liet weten een nieuwe pro-Europese regering te willen vormen.

    • Jorg Leijten
    • Etienne Verschuren