Rutte heeft afkeer van verwarde haren

Mark Rutte die zijn haar in orde brengt voor de foto of weigert om een gek petje op te zetten: je zou denken dat hij daarmee zijn waardigheid als minister-president bewaakt. Maar nee. Uit de Margriet van deze week, met Rutte als gasthoofdredacteur, blijkt dat Rutte diep van binnen een afkeer heeft van verwarde haren en gekke kleren.

Op de foto’s die hij zelf selecteerde voor het tijdschrift zie je hem als twintiger op skivakantie in Bulgarije: met skilaarzen, een ski-jack – en een hand die door zijn haren strijkt, zoals je het hem in Den Haag voortdurend kunt zien doen.

En er is het beeld van Rutte, op zijn dertigste, in Euro Disney: in een Mickey Mouse-cape en met een petje op. Hij lacht erbij, maar in het bijschrift is hij eerlijk: niks voor hem.

Een andere foto toont Rutte als een jongetje van een jaar of acht met zijn armen om twee peuters, de dochters van zijn oudere broer. Wat opvalt: twee handen die veel te groot zijn voor zo’n jongen. Dat verklaart de foto van zijn oude Nokia. Op zijn iPhone volgt hij het nieuws, hij sms’t op de Nokia. „Ik heb te dikke duimen voor een iPhone.”