Koenders: Turkse campagnebrief ongepast

De brief van de AK-partij was ondertekend door de Turkse premier.

Minister Koenders. Foto Bart Maat / ANP

De brief die de Turkse AK-partij (AKP) verstuurd heeft aan Turkse Nederlanders is “in Nederlandse ogen ongepast en staat op gespannen voet met de Nederlandse integratiedoeleinden.” Dat heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken gezegd in antwoord op Kamervragen van Astrid Oosenbrug van de PvdA. Volgens Koenders werd in de brief ten onrechte verondersteld dat alle Turken een band hebben met de AKP.

Minister Asscher, verantwoordelijk voor integratie, sprak tijdens het Kamerdebat volgens ANP in vergelijkbare bewoordingen. De brief, ondertekend door de Turkse premier Davutoğlu, beloofde onder meer steun voor tweetalig onderwijs en korting op vluchten met Turkish Airlines in ruil voor steun bij de verkiezingen van zondag.

Hoe de brief precies bij de groep Turkse Nederlanders terechtgekomen is kan de minister nog niet zeggen, maar hij noemt zorgen daarover “zeer legitiem”. Het College Bescherming Persoonsgegevens onderzoekt of er wetten zijn overschreden en Koenders belooft zelf navraag te doen bij zijn collega’s in België en Duitsland naar hun bevindingen.

Binnen de wet

Over de belofte dat de Turkse regering crèches en basisscholen zal steunen die tweetalig onderwijs aanbieden hoeft de Kamer zich volgens Koenders geen zorgen te maken omdat dat bij wet niet is toegestaan, schrijft hij in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Karabulut.

Koenders benadrukt dat het voor buitenlandse politieke partijen niet verboden is om in Nederland campagne te voeren, mits ze zich aan de wet houden. Ook staat het Turkse Nederlanders vrij om “deel te nemen aan het democratische proces in Turkije”, schrijft hij.

“Voorwaarde is echter wel dat dit gebeurt op basis van transparantie en vrijwilligheid. Ik heb begrip voor Turkse Nederlanders die deze actie veroordelen.”

‘Ontbied ambassadeur’

In een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over integratie ging het eerder vandaag ook over deze kwestie. Daarin noemde minister Asscher van Sociale Zaken de brief in navolging van minister Koenders ‘ongepast’. Die term was Kamerlid Sjoerd Potters van de VVD niet krachtig genoeg. Hij noemde het stemadvies ‘intimiderend’. Ook SP’er Sadet Karabulut vond Asschers reactie te vlak. Zij omschreef de brief als ‘schokkend’.

Het ANP meldt dat een meerderheid in de Tweede Kamer van in ieder geval de SP, VVD, D66 en CDA wil dat het kabinet de Turkse ambassadeur in Den Haag ontbiedt nog voordat Turkije zondag gaat stemmen. Asscher zegt dat de Nederlandse ambassade in Ankara ook al om opheldering gevraagd heeft.

    • Bastiaan Nagtegaal