KNVB-beker: NEC, AZ en SC Heerenveen zijn door

Nijmegenaren kwamen al vroeg op comfortabele voorsprong.

Foto ANP XTRA/REMKO DE WAAL

NEC, AZ en SC Heerenveen hebben de volgende ronde in het KNVB-bekertoernooi bereikt.

Telstar - AZ: Alkmaarders hadden het moeilijk in eerste helft

AZ heeft donderdag de Noord-Hollandse derby in het bekertoernooi tegen Telstar gewonnen. In het uitverkochte stadion van Telstar in Velsen-Zuid zegevierde de eredivisieclub door een doelpunt van Joris van Overeem: 0-1. Met zijn laatste balbehandeling van de wedstrijd schoot de middenvelder AZ in de 68e minuut naar de achtste finales van het toernooi om de KNVB-beker.

Zeker voor rust hadden de Alkmaarders de nodige moeite met de ‘Witte Leeuwen’, die op het volgepakte sportpark Schoonenberg echter niet konden doordrukken. De ploeg van trainer Michel Vonk (ex-AZ) werd in de tweede helft steeds meer teruggedrongen. Van Overeem bekroonde een vlotte combinatie met spits Robert Mühren met een doelpunt en werd meteen daarna gewisseld door coach John van den Brom. Vanaf de bank zag de ‘matchwinner’ hoe Mühren daarna nog een strafschop miste.

SC Heerenveen - Helmond Sport: Friezen misten veel kansen

Foppe de Haan heeft zijn eerste succesje met SC Heerenveen binnen. De ploeg van de Friese interim-hoofdtrainer bereikte vanavond de achtste finales van het bekertoernooi door Helmond Sport met 1-0 te verslaan.

Henk Veerman maakte op slag van rust het enige doelpunt in het Abe Lenstra-stadion. De lange spits kopte een voorzet van Caner Cavlan via de handen van de Brabantse doelman Wouter van der Steen binnen. Veerman werd in blessuretijd met rood van het veld gestuurd voor het uitdelen van een elleboogstoot.

Heerenveen hield het lang spannend tegen de nummer elf van de Jupiler League. De thuisclub miste een aantal grote kansen om de wedstrijd al in een vroeg stadium te beslissen. Het bleef bij een treffer van Veerman, die de terugkeerde De Haan (72 jaar) diens eerste overwinning als Heerenveen-trainer bezorgde sinds 2004. De spits kreeg vlak voor tijd rood, waardoor hij zondag de derby tegen SC Cambuur mist.

NEC - Sparta: Nijmegenaren al vroeg op voorsprong

NEC heeft vanavond zonder problemen Sparta Rotterdam van zich afgeschud in het bekertoernooi. De ploeg van trainer Ernest Faber versloeg de nummer drie van de Jupiler League in de eigen Goffert met 4-0. NEC schaarde zich daardoor bij de laatste zestien clubs in het toernooi om de KNVB-beker. Gregor Breinburg maakte de eerste twee doelpunten, Navarone Foor en Christian Santos voerden de score in de tweede helft verder op.

Twitter avatar NEC_Nijmegen N.E.C. Nijmegen Christian Santos krult de bal heerlijk langs de muur en zorgt voor het slotakkoord. #NECspa

Breinburg had in zes jaar betaald voetbal nog nooit gescoord, maar tegen Sparta deed hij dat ineens twee keer. De Arubaanse middenvelder knalde de bal in de vierde minuut van zo’n twintig meter beheerst langs doelman Roy Kortsmit. In de 22e minuut trof Breinburg opnieuw doel, al werd de bal onderweg nog van richting veranderd door een Spartaan. Foor profiteerde kort na rust van een mislukte buitenspelval van de Rotterdamse defensie, het slotakkoord was voor Santos met een rake vrije trap. (ANP)