Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Janneke Vreugdenhil Stoofpot van rundvlees en Guinness

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

Nigella Lawson maakt deze donkere stoofpot in een slowcooker. Maar wie niet zo’n apparaat bezit, kan het gerecht ook prima in een zware pan met goedpassend deksel maken. Laat het 2-3 uur stoven in een op 150º C voorverwarmde oven, tot het vlees gaar en de pruimedanten zacht zijn.

Leg de stukjes rundvlees in de binnenpan van de slowcooker, voeg de pruimedanten toe en meng. Schenk de bouillon en het bier in een maatbeker en voeg het zout toe. Meet de 100 gram melasse af in een met olie ingevette kom, doe de melasse bij de bouillon en het bier, roer alles door elkaar en schenk het over het vlees en de pruimedanten in de slowcooker. Duw de kaneelstokjes en laurierblaadjes onder in de bouillon, zet dan de binnenpan in de behuizing van de slowcooker (als die van jou ook uit twee aparte delen bestaat) en kook alles 8 uur op lage stand, waarna je makkelijk een vork in het vlees moet kunnen steken en de pruimedanten dik en zacht zijn. Zet de slowcooker uit en proef of het gerecht zout genoeg is. Je kunt het nu eten (het vlees is mals genoeg) maar ik vind dat je het beter nog 1 tot 3 dagen kunt laten staan zodat de smaken intenser worden en in elkaar overvloeien; warm het gerecht dan weer op tot het vlees gloeiend heet is.