Hollandse turnsters zwierig genoeg voor Cirque du Soleil

Stacy Clark van Cirque du Soleil zoekt turners met showy uitstraling die toe zijn aan een carrièrewissel. „Dan mogen ze bellen.”

Eythora Thorsdottir (l.) op brug in Glasgow, gadegeslagen door scoutStacy Clark. (onder). Foto’s Robin van Lonkhuijsen/ANP

Als een havik scant Stacy Clark deze week de podia van de SSE Hydro Arena in Glasgow. Op zoek naar turners en turnsters met een showy uitstraling. Het oog van de scout van het wereldwijde acrobatencircus Cirque du Soleil viel op de WK vooral op de Nederlandse vrouwen. „Wat een artisticiteit.”

Op voorgaande WK’s waren de Nederlanders Clark niet in het bijzonder opgevallen. Maar deze keer sprongen ze er in haar getrainde ogen qua presentatie vooral uit aan de brug en op de vloer. Clark was geïmponeerd door hun „originele choreografieën en vloeiende bewegingslijnen.” Enthousiast: „Met hun zwierige presentatie, waarbij mij vooral de details opvielen, benadrukken de Nederlanders de artistieke kant van het turnen.”

Clark, zelf een turnster die het niet verder schopte dan de nationale juniorenselectie van Canada, noemt geen namen van turnsters die ze op haar lijstje heeft gezet. Gedurende hun sportcarrière houdt Cirque du Soleil afstand van turnsters. Maar dat Eythora Thorsdottir staat genoteerd, spreekt ze ook niet tegen.

De Nederlandse turnster met een afwijkende, maar vooral kunstzinnige vloeroefening wordt getraind door Patrick Kiens. En laat die in Glasgow niet geheel toevallig een gesprek met Clark hebben gehad. Hij is een trainer van de artistieke school, die aan de centrale trainingen acteerlessen heeft toegevoegd. Als voormalige showdanser met theatermanagement als bijbaan is Kiens een interessante liaison voor Cirque du Soleil.

Als een organisatie met 1.700 artiesten is Cirque du Soleil vanzelfsprekend geïnteresseerd in de turnsport. En Clark als hoofd casting voor acrobatiek in het bijzonder. Waar zie je buiten de circussen meer acrobatiek dan in een turnhal? Maar de scout gaat voorzichtig te werk. Ze hanteert de terughoudende benadering. Niet pro-actief en zeker niet agressief.

Clark: „Als ik turnsters al persoonlijk benader, is dat om informatie uit te wisselen. Dat ze bijvoorbeeld via Facebook contact kunnen houden en ons weten te vinden op het moment dat ze aan een carrièrewissel toe zijn. Dan mogen ze bellen.”

Alle internationaal georiënteerde turnsters hebben volgens Clark kans op een contract bij Cirque du Soleil – „zelfs als een coach een turnster ongeschikt vindt, kan het zijn dat er een rol voor haar is weggelegd.” Eenmaal binnen bij Cirque du Soleil volgt een opleiding in een trainingscentrum nabij het hoofdkantoor in Montreal en bij gebleken geschiktheid een contract voor twee jaar. En een weldadig salaris, beweert Clark. „We noemen nooit bedragen, maar ik garandeer dat er veel geld verdiend wordt. Onze artiesten kunnen er een comfortabele levensstijl op nahouden.”

Daar staat ook een hard leven tegenover, want Cirque du Soleil vraagt veel van zijn artiesten. „Het gaat om zeven tot tien shows per week in een tijdsbestek van vijf dagen, van Australië tot Europa en Amerika”, zegt Clark. „Het is hard werken, maar wel een avontuurlijk bestaan.”

Nederlandse turnsters zijn geïnteresseerd in Cirque du Soleil. Van Thorsdottir is dat bekend, maar ook Céline van Gerner heeft zich al positief over een artiestenbestaan uitgelaten. En gisteren reageerde ook Sanne Wevers desgevraagd enthousiast.

Clark zou ook graag olympisch kampioen Epke Zonderland willen strikken. Gaat niet lukken, denkt ze. Sip: „Grote showman, maar hij wil toch arts worden?”

    • Henk Stouwdam