Groei Randstad zet door in derde kwartaal

Het bedrijf groeit vooral in Nederland en de VS stevig. Ook andere Europese landen groeien stabiel.

Hoofdkantoor van uitzendbureau Randstad Nederland. Foto: Koen van Weel / ANP

Randstad heeft het afgelopen kwartaal beduidend meer winst geboekt dan in dezelfde periode in 2014. De nettowinst steeg met 35 procent naar 153 miljoen euro. Daarnaast groeide de omzet naar bijna 5 miljard euro. Dat is 10 procent meer groei dan vorig jaar.

In Nederland, na de VS de grootste markt voor Randstad, werd een omzetgroei van 10 procent bereikt. In de VS groeide Randstad het afgelopen kwartaal met 22 procent. Dat komt door de stabiele Amerikaanse economie en de gunstige ontwikkeling van de euro.

Naast Nederland groeit Randstad ook in andere Europese landen. Spanje en Groot-Brittannië groeien sterk. In België, Duitsland en Frankrijk was de omzetgroei met 2 tot 3 procent wel wat lager.

Minder groei dan afgelopen maanden

Hoewel er dus forse winst werd geboekt groeide de omzet in het derde kwartaal minder dan in de voorgaande maanden. In het derde kwartaal was die groei 5,4 procent, in het tweede kwartaal was dat 6,7 procent.

Volgens Jacques van den Broek, topman van Randstad, spelen zowel de economische toestand in een land als national wetgeving een belangrijke verklarende rol voor de groei:

“Over het algemeen kun je stellen dat wanneer de economie met groeit met 1 à 2 procent groei, Randstad groeit met 5 tot 8 procent. Een economische groei van boven de 2 procent leidt bij ons tot een groei van 8 tot 10 procent. Dit verklaart deels het verschil tussen de landen.”

“In Duitsland moeten uitzendkrachten tegenwoordig net zoveel verdienen als ‘normale’ werknemers. Dat heeft uiteraard invloed.”

Volgens van den Broek zet de stijgende lijn voorlopig door:

“We zijn van een groei van 5,7 procent in september naar een groei van 6 procent gegaan de afgelopen maand. Ik verwacht dat deze groei stabiliseert.”

    • Etienne Verschuren