GoPro zorgt voor teleurstelling op de beurs

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De tegenvallende kwartaalcijfers van GoPro zorgden er gisteravond voor dat de aandelenkoers van het bedrijf tot wel 17 procent daalde, meldt Forbes. Ondanks de komst van spannende nieuwe gadgets, en dus hoge verwachtingen, bleek de winst per aandeel 25 cent (bij inkomsten van 400,3 miljoen) te zijn. Analisten rekenden op minstens 29 cent (433,6 miljoen dollar aan inkomsten).


Volgens Forbes zijn de slechte cijfers te danken aan de teleurstellende verkoop van de nieuwe Hero4 Session camera die afgelopen zomer werd geïntroduceerd. Toch is GoPro positief over de resultaten en de vooruitzichten, laat CEO Nick Woodman weten in een verklaring:

“I am proud of our year-to-date accomplishments in which we posted strong financial results and expanded our portfolio of products, however our business in the third quarter was clearly more difficult than anticipated,”

Woodman rekent er op dat de Hero4 Session camera alsnog voor furore gaat zorgen tijdens de feestdagen. Forbes is echter niet gerust op deze voorspelling van de topman. De aandelen van GoPro daalden het afgelopen jaar met 53 procent. Het is investeerders onduidelijk of er genoeg vraag is naar draagbare camera’s van het merk. De concurrentie is de afgelopen jaren flink gestegen voor het bedrijf uit San Mateo. Mogelijk kunnen de bedrijfsactiviteiten op het gebied van virtual reality GoPro winstgevender maken.

Alphabet laat proefballonnetje op in Indonesië

Alphabet, voorheen Google, wil een van zijn vergezochte ideeën boven Indonesië werkelijkheid maken, kopt The Wall Street Journal. Volgend jaar zal de techgigant in samenwerking met nationale telecombedrijven onderzoeken of internet via heteluchtballonnen een levensvatbaar alternatief is op dat via satellieten of glasvezel.


Indonesië is een uiterst geschikte plek om te experimenteren met Project Loon, zoals Alphabet het noemt. Van de 250 miljoen inwoners hebben zeker 67 procent geen toegang tot internet. De 17000 eilanden waaruit het land bestaat, met hun jungles en bergen, zorgen ervoor dat traditionele infrastructuur voor internettoegang moeilijk te bouwen valt. Volgens Alphabet moeten hun heteluchtballonnen uitkomst bieden. Al moet het concept zich volgend jaar natuurlijk wel bewijzen, benadrukt The Wall Street Journal.

Gemengde gevoelens over PayPal

Vannacht maakte PayPal voor het eerst als onafhankelijk bedrijf van eBay zijn kwartaalcijfers bekend. Die werden met gemengde gevoelens ontvangen, schrijft Techcrunch.

Met inkomsten van 2,26 miljard dollar kon PayPal net niet voldoen aan de verwachtingen van 2,27 miljard. Toch groeide het aantal transacties op het betaalplatform fiks tot 1,22 miljard in vergelijking met 1,1 miljard in het vorige kwartaal. Dat betekent dat er per actief account jaarlijks gemiddeld 27 transacties worden gedaan.

Toch reageerden investeerders en aandeelhouders koeltjes op de cijfers van PayPal. De koers zakte met 5 procent naar een prijs van 34,51 dollar. Hoewel het enthousiasme aanvankelijk groot was voor de splitsing van eBay en PayPal, een ingrijpende beslissing die momenteel erg in zwang is bij techbedrijven, duurde dat niet lang. Volgens Techcrunch zal het bedrijf zich opnieuw moeten bewijzen op de markt.

    • Hans Klis