Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Friese wietkweker schuldig maar krijgt geen straf

Doede de Jong ontloopt in hoger beroep zijn straf voor hennepteelt.

De Friese wietteler Doede de Jong is in hoger beroep schuldig bevonden voor het telen van hennep, maar krijgt geen straf.
De Friese wietteler Doede de Jong is in hoger beroep schuldig bevonden voor het telen van hennep, maar krijgt geen straf. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

De Friese wietkweker Doede de Jong is vandaag in hoger beroep door het gerechtshof in Leeuwarden schuldig bevonden aan het telen van hennep, maar verdient daarvoor geen straf.

Eerder veroordeelde de rechtbank in Groningen de 66-jarige man uit Appelscha nog tot twee maanden celstraf voor het verbouwen van cannabis. En ook de procureur-generaal eiste twee weken geleden een werkstraf van 180 uur en een boete van 230.000 euro.

Verantwoorde manier van telen

Het gerechtshof acht De Jong op alle punten schuldig, maar legt hem dus geen straf op. In haar oordeel laat ze meewegen dat De Jong de hennep heeft geteeld in de open lucht, met licht en de warmte van de zon en alleen biologische middelen gebruikt ter bescherming van de hennepplanten.

“Van brandgevaar is geen sprake geweest, evenmin van diefstal van elektriciteit. De verdachte heeft zich niet begeven in het criminele circuit dat zich bezig houdt met de kweek van hennep.”

Ook het feit dat De Jong uitsluitend heeft geleverd aan gedoogde coffeeshops en dat de kwaliteit van de door hem geproduceerde wiet ‘beter is van kwaliteit dan van de gebruikelijke hennepkwekerijen’ speelt mee in het besluit geen straf uit te delen.

Principekwestie

Voor de Friese kweker is de uitspraak ‘een principekwestie’. De Jong is een voorvechter van de regulering van hennepteelt en zag geen andere mogelijkheden dan via de rechter een proefproces uit te lokken om het verbouwen van cannabis te legaliseren. De teler is van mening dat hij zich niet schuldig maakt aan strafbare feiten en hekelt de bestaande situatie waarin coffeeshops wel wiet mogen verkopen, maar het telen van hennep verboden is.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor toekomstige rechtszaken waarin het telen van hennep centraal staat. In het vonnis stelt het gerechtshof de vraag of hennepteelt in bepaalde situaties niet meer als strafbaar feit moet worden gezien. Een antwoord daarop kan echter nog niet gegeven worden, meent het hof, zolang de Tweede Kamer zich nog niet heeft uitgesproken over een wijziging van de Opiumwet op dit punt.

Gronings duo eerder wel veroordeeld

Begin september veroordeelde het hof In Leeuwarden twee andere principiële wietkwekers uit het Groningse Bierum nog wel tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Het hof ging toen wel over tot het uitdelen van een straf uit omdat de kwekers John en Ines na de eerste doorzoeking van de politie verder gingen met het verbouwen van de planten. Volgens het hof hadden M. en S. na deze doorzoeking moeten stoppen om een proefproces uit te lokken.

Twitter avatar WubbyL wubby luyendijk Anders dan principiële wietkwekers John en Ines stopte Doede de Jong wel met de hennepteelt na de eerste inval