Fors verlies voor Shell in derde kwartaal

Het staken van olieprojecten in Alaska en Canada en lage olieprijzen drukken de resultaten.

Het Polar Pioneer platform voor verhuizing van Washington naar Alaska. Het bedrijf maakte onlangs bekend haar activiteiten in Alaska stop te zetten. Foto Tim Exton/AFP

Oliemaatschappij Shell heeft in het derde kwartaal een fors verlies geleden. Het staken van twee olieprojecten - in Alaska en Canada - en de lage olieprijzen van de afgelopen tijd drukken de resultaten van het Nederlands-Britse concern.

Shell leed in het derde kwartaal een brutoverlies van 9,1 miljard dollar (8,3 miljard euro), tegen een brutowinst van 8,1 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit de vandaag gepresenteerde kwartaalcijfers. Het verlies komt deels voort uit afschrijvingen op twee olievelden. Het bedrijf staakte onlangs olieboringen voor de kust van Alaska. Deze week kwam daar nog het nieuws bij dat Shell de stekker trekt uit een teerzandproject in het Canadese Carmon Creek. De boringen in beide gebieden leverden te weinig op voor het olieconcern, vergeleken met de kosten die Shell er maakte.

Lage olieprijzen

Ook de lage olieprijzen van de afgelopen tijd hebben hun invloed op het resultaat van het concern in het derde kwartaal. Doordat de olieopbrengsten over 2015 hierdoor gaan tegenvallen, schrijft het bedrijf nu alvast af op de eerder gecalculeerde opbrengsten. Over de eerste negen maanden van het jaar boekt Shell nog wel een winst van ruim 2 miljard dollar, maar dat is aanmerkelijk lager dan de winst van 14,8 miljard dollar die het bedrijf in de eerste drie kwartalen van 2014 behaalde.

Twitter avatar Shell Shell Shell CEO Ben van Beurden: “Shell’s integrated business and our performance drive are helping to mitigate the impact of low oil prices.

Over het staken van de olieprojecten in Alaska en Canada zegt topman Ben van Beurden het volgende:

“Dit zijn moeilijke maar ingrijpende beslissingen die Shell de komende tijd meer competitief moeten maken. De industrie maakt een lastige tijd door.”

    • Jorg Leijten