Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Sport

Blatter hint op afspraken voor toewijzing WK’s 2018 en 2022

De opmerking van Sepp Blatter over ‘een overeenstemming’ om de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en de Verenigde Staten toe te wijzen heeft tot verontwaardiging geleid bij vertegenwoordigers van verliezende WK-bids. Onder meer Engeland dong in 2010 mee naar de organisatie van het WK 2018, net als Nederland dat er samen met België een gooi naar deed.

De Engelse bondsvoorzitter Greg Dyke zei tegen Britse media „serieus naar Blatters opmerking” te kijken. Maar kansrijk acht hij de klacht niet: „Blatter zal wel weer zeggen dat hij verkeerd geciteerd is.”

De geschorste en scheidend FIFA-voorzitter deed zijn uitspraken in een interview met het Russische persbureau TASS. „Er was overeenstemming om het WK naar Rusland, Oost-Europa, te brengen in 2018, en daarna weer naar Amerika”, zei Blatter. Zijn woordvoerder verklaarde gisteravond dat de uitspraak ging over Blatters wens destijds, „niet over een afspraak”.

Rusland kreeg wel het WK 2018, maar de VS grepen naast het WK 2022. Volgens Blatter is de omstreden toewijzing van dat WK aan Qatar volledig op het conto van UEFA-voorzitter Michel Platini te schrijven. Een maand voor de verkiezing in december 2010 was volgens Blatter een meerderheid in het uitvoerend comité van de FIFA van zins om op de VS te stemmen. Blatter: „Dat was goed, tot het moment dat [toen Frans president] Sarkozy met de kroonprins van Qatar afsprak en daarna bij een lunch tegen Platini zei dat het goed was om het WK naar Qatar te brengen.” Volgens Blatter zijn na die ontmoeting Platini en nog drie Europese leden van het uitvoerend comité omgegaan. Qatar won met 14 stemmen tegen 8.

De vervolging van FIFA-bestuurders door de Amerikanen zou volgens Blatter terug te voeren zijn op frustratie over het missen van de WK-organisatie. „Het is niet alleen meer Platini tegen mij. Het is politiek. De landen aan wie de WK’s voorbijgingen, kwamen in het geweer. Engeland verloor van Rusland. En de VS van Qatar.”

Blatter en Platini zijn momenteel allebei voor negentig dagen geschorst wegens een mogelijk onwettige betaling van Blatter aan Platini in 2011. Blatter kondigde vier dagen na zijn herverkiezing tot FIFA-voorzitter eind mei aan dat hij terug zal treden. Platini gold als favoriet om hem op te volgen, tot er een justitieel onderzoek naar de betaling van omgerekend 2 miljoen euro in 2011 werd geopend. (NRC, AP)