Feyenoord wurmt zich langs Ajax

Nerveus Feyenoord strijdt tot bittere eind en schakelt Ajax uit. Eigen goal, ver in de blessuretijd, de Kuip explodeert: 1-0.

Het moment in de slotseconde: Feyenoord-aanvoerder Dirk Kuijt worstelt met Ajaccied Joël Veltman, die de bal ongelukkig in eigen doel werkt.

Ajax is in de stad, en dan staat Rotterdam op scherp. ’s Middags klinken onophoudelijk Feyenoord-liederen, afgewisseld met kwetsende spreekkoren richting Ajax. Doorgaans is het stadscentrum van Rotterdam ’s avonds leeg, hol, stil – sfeerloos. Maar gisteren, even na zes uur: de Lijnbaan en de Coolsingel veren op. Trams lopen vol, het is dringen op de fietspaden, files op de wegen. Twee meisjes rijden op hun scooter op de Laan op Zuid, richting de Kuip, verlichte tempel van hoop. „Feeeyyyeenoorrd”, krijsen ze in het wilde weg.

De stad krijgt meer schwung, kracht, overtuiging. Een tiental rode lichtkogels hangt boven de Kuip, een uur voor de wedstrijd. Een spookachtig decor.

Binnen hangt een apocalyptische sfeer, met enorme vuurwerkknallen en rook in iedere uithoek. Op één zijde van de tribune hangt bij de opkomst een enorm spandoek, met de groen-witte Rotterdamse vlag en de tekst ‘Sterker door strijd’.

Het voelt als een Europees voetbalavondje, zo op een woensdagavond onder de vier machtige lichtmasten. De thuisclub klampt zich – in een seizoen zonder Europees voetbal – vast aan wedstrijden als deze, de derde ronde van het bekertoernooi tegen de eeuwige rivaal uit Amsterdam.

Explosie

Even na half tien ’s avonds, de Kuip explodeert. In de vijfde minuut van de blessuretijd, een vrije trap van Feyenoord-middenvelder Karim El Ahmadi, een scrimmage, een goal, de beslissing. „We hebben het niet kunnen zien wie er scoorde”, zegt stadionspeaker Peter Houtman. „Hoe dan ook, het is 1-0 voor Feyenoord.” Pas de tweede zege op Ajax sinds 2006 in 24 onderlinge wedstrijden.

Later blijkt dat Ajax-verdediger Joël Veltman de schlemiel is, hij werkte de bal in eigen doel, niet voor het eerst dit seizoen. Een minuut later gevolgd door een tweede geluidsuitbarsting, na het laatste fluitsignaal van arbiter Pol van Boekel. De Kuip piept en kraakt ouderwets, schuddend onder het kleine volksfeestje ‘op’ Zuid.

De druk van het publiek werkt soms verlammend bij Feyenoord in grote wedstrijden. Trappen zijn overvol, het publiek hangt bijna op het veld, een soort vijandelijk oergevoel maakt zich meester van de aanhang. Er wordt al gejuicht bij een goede pass op eigen helft.

Het had invloed op het nerveuze Feyenoord, dit was niet de degelijke ploeg van de afgelopen weken. De verlamde ploeg werd vastgezet. Slimmigheidjes en verstand vielen weg onder de adrenaline van de Klassieker. Met domme acties als gevolg. Er werd te snel inlopen bij een duel, er was geen rust bij balbezit, er werd geen fatsoenlijke aanval opgebouwd in de eerste helft. „Dat was de spanning”, zegt Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst op de persconferentie.

Ajax was koeler in de eerste helft. En dat met een veredeld B-team, zonder vaste basisspelers als Jaïro Riedewald, Davy Klaassen, Anwar El Ghazi en doelman Jasper Cillessen (die wel inviel). „Dit is het beste wat ik tot nog toe gezien heb, onder deze omstandigheden”, zei Ajax-trainer Frank de Boer over de eerste helft. Maar, een klassieker in het voetbal, „we hebben onszelf niet beloond, dat kunnen we onszelf kwalijk nemen”.

Analyse beelden helpt Feyenoord

Feyenoord kwam enigszins los in de tweede helft. „In de rust hebben we het recht kunnen zetten, aan de hand van beelden”, zegt Van Bronckhorst. Maar het bleef een matige voorstelling in een groots theater. Dit zijn momenteel de twee beste ploegen van Nederland, als je de stand in de eredivisie moet geloven. Maar als je de sfeer wegstreept, was het af en toe een armoedige vertoning.

Conclusie: Feyenoord door naar de achtste finales van het bekertoernooi. Over anderhalve week deel twee van de Klassieker. Maar dan in de competitie.

    • Steven Verseput