‘Farmaciegigant Pfizer lonkt naar concurrent Allergan’

Het bedrijf zou na overname de grootste medicijnproducent ter wereld worden.

Pfizer lonkt naar concurrent Allergan. Foto Andrew Kelly/REUTERS

Farmaciegigant Pfizer werkt aan een overnamebod op concurrent Allergan. Dat heeft zakenkrant The Wall Street Journal gemeld op basis van informatie van ingewijden. Als het tot een deal komt, zou het de grootste overname van dit jaar zijn.

Het gecombineerde bedrijf heeft een beurswaarde van 332 miljard dollar (300 miljard euro) en zou de grootste medicijnenproducent ter wereld worden. Pfizer (78.000 werknemers) is al marktleider in de VS. Het bedrijf produceert onder andere Viagra. Allergan (30.000 werknemers) is bekend van botox en is de nummer drie in de VS.

Hoofdkantoor verplaatsen

Pfizer probeerde eerder dit jaar al, zonder succes, het Brits-Zweedse AstraZeneca in te lijven, onder andere omdat het Amerikaanse bedrijf daarmee de mogelijkheid zou creëren om zijn fiscale hoofdkantoor naar Europa te verplaatsen. Daarmee zou het fors op winstbelasting kunnen besparen. Met Allergan kan Pfizer dezelfde truc proberen, want hoewel het bedrijf van oorsprong Amerikaans is en een beursnotering heeft in New York, staat het hoofdkantoor in Ierland.

Of Pfizer na een overname lang zal kunnen profiteren van belastingvoordelen, is de vraag. Zowel Europa als de VS werken aan maatregelen om belastingontwijking tegen te gaan.

Fusie- en overnamegolf

Allergan is voor Pfizer ook een aantrekkelijke overnamekandidaat omdat het bedrijf snel groeit – analisten van Thomson Reuters voorspellen dit jaar een omzetstijging van 39 procent – terwijl de omzet van Pfizer zelf de omzet juist ziet terugloopt. Allergan (omzet 5,8 miljard dollar in het tweede kwartaal) presteert op de beurs ook beter dan Pfizer (omzet 12,1 miljard dollar in het derde kwartaal). Pfizer krijgt van analisten al enige tijd kritiek dat het te afhankelijk is van middelen waar weinig groei in zit en waarvan de patenten binnen afzienbare tijd aflopen. Het zou te weinig middelen in de pijplijn hebben die in de toekomst snellere groei en hogere marges kunnen opleveren. Allergan is daar beter in.

In de farmaceutische industrie is al de afgelopen twee jaar een fusie- en overnamegolf aan de gang. Alleen al dit jaar zijn voor 200 miljard dollar bedrijven gekocht en verkocht. Pfizer kocht vorige maand de Amerikaanse concurrent Hospira voor 17 miljard dollar. Allergan is zelf het resultaat van een lange reeks fusies en overnames. Het concern is zelf eerder dit jaar voor 66 miljard dollar gekocht door Actavis, dat zijn naam veranderde in Allergan. Kort daarna verkocht Allergan zijn divisie generieke geneesmiddelen voor 40 miljard dollar aan het Israëlische Teva, dat met die transactie wist te voorkomen dat het zelf zou worden opgeslokt door Mylan – een Amerikaanse farmaceut met fiscaal hoofdkantoor in Nederland.

Volgens The Wall Street Journal heeft Pfizer Allergan pas kort geleden voor het eerst benaderd en zijn de gesprekken nog in het beginstadium. Over cruciale zaken als de overnameprijs, ontslagen en het sluiten van productie- of researchfaciliteiten zou nog geen overeenstemming zijn.

    • een onzer redacteuren