Europees Parlement roept lidstaten op Snowden te beschermen

Snowden moet worden beschouwd als “verdediger van internationale mensenrechten”.

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden moet volgens het Europees Parlement beschermd worden door de lidstaten van de EU.
De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden moet volgens het Europees Parlement beschermd worden door de lidstaten van de EU. Reuters / Andrew Kelly

Het Europees Parlement roept lidstaten op klokkenluider Edward Snowden te beschermen als verdediger van mensenrechten. Ook maakt het Parlement zich zorgen over de bevoegdheden van veiligheidsdiensten in bepaalde lidstaten, waaronder Nederland.

Twitter avatar Snowden Edward Snowden Extraordinary. Reports appear to be true.
https://t.co/rQtDHfYTyj https://t.co/AfYm86eGwy
Twitter avatar Snowden Edward Snowden This is not a blow against the US Government, but an open hand extended by friends. It is a chance to move forward. https://t.co/fBs5H32wyD

Het Parlement vindt dat de Europese Commissie te weinig doet om Europeanen te beschermen tegen massasurveillance. Aan een eerdere resolutie over privacy van Europeanen, in navolging van de onthullingen van Snowden, zou te weinig navolging worden gegeven. Volgens het Parlement moeten gegevens van Europeanen die naar de VS worden verstuurd op een zelfde manier beschermd worden als in Europa. Een resolutie hierover werd met 342 stemmen voor en 274 stemmen tegen aangenomen (29 onthoudingen).

Parlementariërs maken zich ook zorgen over een aantal nieuwe surveillancewetten in bepaalde lidstaten, zoals Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ook zijn er zorgen over de afluisterpraktijken door de Duitse Bundesnachrichtendienst.

Bescherming Snowden nipte meerderheid

Een resolutie waarin staat dat Edward Snowden beschermd dient te worden en niet mag worden uitgeleverd aan derden, werd met een nipte meerderheid aangenomen: 285 stemmen voor en 281 tegen. Oud CIA-medeweker Edward Snowden lekte in 2013 geheime informatie over de werkwijze van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Daardoor werd bekend dat de NSA, maar ook andere veiligheidsdiensten op de wereld, massaal burgers afluisteren.