EU schort sancties tegen Wit-Rusland op

De laatste dictator van Europa, zo wordt president Loekasjenko genoemd.

De Russische president Vladimir Poetin en Aleksandr Loekasjenko. EPA / Yuri Kochetov

De EU schort sancties tegen Wit-Rusland voor vier maanden op. Ook die tegen president Aleksandr Loekasjenko, die door de VS ‘de laatste dictator van Europa’ wordt genoemd. Loekasjenko is al 21 jaar aan de macht.

Van zo’n 170 mensen wordt het reisverbod zaterdag opgeheven. Ook hun tegoeden zullen dan niet meer zijn bevroren. Een wapenembargo blijft van kracht en tegen vier medewerkers van de veiligheidsdienst, die ervan worden verdacht politieke tegenstanders te hebben doen verdwijnen, blijven sancties van kracht.

De opheffing van de sancties is volgens diplomaten een reactie op de vrijlating van politiek gevangenen, en op de goed verlopen verkiezingen van vorige maand - hoewel er volgens verkiezingswaarnemers van de OVSE “significante problemen” waren. De EU benadrukt ook de “context van verbeterde relaties tussen de EU en Wit-Rusland”. De EU wil, sinds de Russische annexatie van de Krim, liever toenadering tot de voormalige Sovjet-republieken in plaats van isolatie.

‘Beloning voor bemiddeling’

Maar opheffing van sancties tegen de laatste dictator van Europa lijkt vooral een beloning voor de bemiddeling door Loekasjenko bij het tot stand brengen van een bestand in Oekraïne, schreef onze redacteur Wilmer Heck eerder:

‘In de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd in februari het Minsk 2-akkoord gesloten tussen Oekraïne en de pro-Russische opstandelingen. Loekasjenko laveert al jaren tussen Europa en Rusland en raakte beducht voor de recente Russische expansiedrift. Hij weigerde de Russische annexatie van de Krim dan ook te erkennen.

“Oost-Europadeskundige Jan Marinus Wiersma van Instituut Clingendael noemt opschorting van de sancties „onbegrijpelijk opportunisme” van de EU. „Ik vind het nogal wat om hiermee te komen als er net weer oneerlijke verkiezingen zijn gehouden.”‘

Voor Wit-Russische bedrijven zullen blij zijn dat straks geld kunnen lenen van de Europese Investeringsbank. De Wit-Russische economie staat er slecht voor. Het nationale BBP is dit jaar met 4 procent geslonken.

De uitslag van de verkiezingen begin deze maand:

    • Mirjam Remie