Drie maanden cel voor verdachte Schilderswijk

Tegen Michael van der K. was door het OM een celstraf van anderhalf jaar geëist.

Leden ban de Mobiele Eenheid tijdens de rellen in de Haagse Schilderswijk in juli. Foto: Marco de Swart / ANP

De rechtbank in Den Haag heeft Michael van der K. (27) vandaag drie maanden onvoorwaardelijke celstraf opgelegd wegens het gooien met stenen naar de ME tijdens de rellen in de Haagse Schilderswijk in juni. Van der K. werd vrijgesproken van opruiing op sociale media en het plunderen van een Albert Heijn-filiaal, waarvan hij ook werd verdacht.

Het Openbaar Ministerie had anderhalf jaar celstraf geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Een wijkagent werd bedreigd nadat Van der K. een foto van hem op Facebook had geplaatst. Volgens het OM beschuldigde Van der K. de wijkagent onterecht van betrokkenheid bij de dood van Arubaan Mitch Henriquez, die na zijn arrestatie in juni om het leven kwam. Volgens de rechtbank had Van der K. de foto weliswaar geplaatst, maar niet opgeroepen tot strafbare feiten. Het plunderen van het Albert Heijn-filiaal kon niet worden bewezen.

Meerdere vonnissen

Ook andere verdachten in de Schilderswijk-zaak hoorden vandaag hun vonnis. Het OM eiste twee weken geleden celstraffen van een halfjaar tegen Mohamed E. (20) en een jaar tegen Aesema M. (19). Volgens het OM zouden de twee van plan zijn geweest frisdrankflesjes te gebruiken als molotovcocktails. Mohammed E. werd vandaag vrijgesproken. Oussama M. kreeg zes weken cel voor het plunderen van het Albert Heijn-filiaal.

Eerder werden er aan meerdere verdachten celstraffen en taakstraffen uitgedeeld.

Rellen Schilderswijk

In juni braken in de Haagse Schilderswijk rellen uit. De ongeregeldheden in de Schilderswijk ontstonden na de dood van Mitch Henriquez. Een dag na het festival Night at the Park in het Zuiderpark kreeg hij een woordenwisseling met agenten. Toen zij hem wilden overmeesteren en de nekklem toepasten, kreeg hij geen lucht meer. Een dag later overleed hij. De vijf agenten werden op non-actief gesteld. Bij de rellen werden honderden mensen gearresteerd.

    • Etienne Verschuren