Dit schrijven andere media vandaag

Afschaffen jeugdloon slecht voor supermarkt

De supermarkten vrezen het einde van het minimumjeugdloon, schrijft De Telegraaf. Met veel jonge vakkenvullers en caissières is de sector bang dat de loonkosten met 600 miljoen euro exploderen (Blendle). Een stijging van twintig procent op de totale personeelskosten.

De onderhandelingen over een nieuw CAO-akkoord voor de supermarktbranche ‘zitten muurvast’. De vraag wat te doen met het minimumjeugdloon is een van de belangrijkste conflictpunten.

De vakbonden hopen dat de nieuwe Bijenkorf-CAO een inspiratie kan zijn voor de supermarktbranche. Bij die warenhuisketen is de zondagstoeslag voor het personeel gehalveerd, terwijl het minimumjeugdloon is afgeschaft.

Werkgevers zijn minder gecharmeerd van die optie. Bij de supermarkten werken veel meer jongeren dan bij de Bijenkorf, zodat de loonkosten bij navolging van het Bijenkorf-model alsnog flink zullen stijgen.

Meer overnachtingen bij droomvlucht

De Efteling is allang niet meer een bestemming voor een snel dagje uit. Het pretpark trekt steeds meer buitenlandse toeristen en die willen ook overnachtingsmogelijkheden in de buurt, schrijft De Volkskrant. Reden voor de Efteling om te investeren in de overnachtingscapaciteit.

Een woordvoerder van de Efteling:

Gasten uit het buitenland komen vaak niet voor één dag, maar voor langer. Voor hen zijn onze hotels en kamers bedoeld.

30 miljoen euro zal de Efteling investeren in de bouw van huisjes en een appartementencomplex in het natuurgebied Loonsche Land. De duizend bedden die dat oplevert moeten garanderen dat het pretpark met al 4,4 miljoen bezoekers per jaar ook in de toekomst kan blijven groeien.

Geen jonkie meer tegenover topbankier

Een geharde bankier wiens geschiktheid voor het vak wordt getoetst door een ’dertigjarige psycholoog’. Zo werkte het zogenaamde ‘bankiersexamen’ in de praktijk, schrijft het Financieele Dagblad. Na klachten zal De Nederlandsche Bank (DNB), verantwoordelijk voor deze toets, de examenregels wijzigen.

Na de bankencrisis leek het de politiek een goed idee de geschiktheid en betrouwbaarheid van bestuurders van financiële instellingen te laten onderzoeken door de toezichthouder. Bij bankiers leidde het tot gefronste wenkbrauwen als ze tegenover een veel jongere examinator kwamen te zitten.

Toezichtdirecteur Jan Sijbrand van DNB:

Vooral commissarissen ervaren de hertoetsing als naar. Er zijn ook mensen die hem zelfs als dreigend ervaren.

Na klachten zal DNB voortaan meer senior medewerkers de toets laten afnemen, zegt Sijbrand. Sinds 2012 is tien procent van de commissarissen gezakt voor het bankiersexamen.

    • Wouter van Cleef