China stapt over van één- naar tweekindpolitiek

Het besluit is officieel na de bijeenkomst van het Centraal Comité.

Een twee dagen oude baby in een ziekenhuis in Beijing.
Een twee dagen oude baby in een ziekenhuis in Beijing. Foto Michael Reynolds/EPA

China stopt met de eenkindpolitiek, die in 1979 werd ingevoerd. De Chinese Communistische Partij heeft dat officieel bekendgemaakt via staatspersbureau Xinhua. Alle ouders krijgen in de toekomst recht op maximaal twee kinderen.

Het afscheid van het omstreden eenkindbeleid is al in de maak sinds augustus 2013. Toen werd als reden genoemd dat de Chinese samenleving vergrijst en behoefte heeft aan meer jongeren die de fabrieken draaiende kunnen houden.

Het officiële besluit werd vandaag aangekondigd naar aanleiding van de bijeenkomst van het Centraal Comité, dat werkt aan een nieuw vijfjarenplan om China toekomstbestendig te krijgen. Er was al een aantal uitzonderingen op de eenkindpolitiek - bijvoorbeeld voor twee- of meerlingen.