Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Brussel hield rapport Turkije achter tot na verkiezingen’

De Europese Commissie ontkent dat het rapport om politieke redenen is achtergehouden.

De Turkse president Recep Erdogan schudt de hand van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
De Turkse president Recep Erdogan schudt de hand van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Foto Tolga Bozoglu/EPA

De Europese Commissie zou volgens diplomaten en functionarissen in Brussel bewust een bijzonder kritisch rapport over Turkije en president Recep Erdogan hebben achtergehouden tot na de verkiezingen in het land van aanstaande zondag. Dit zou ze hebben gedaan omdat de EU momenteel de Turkse steun hard nodig heeft bij het beperken van de vluchtelingenstroom, meldt persbureau Reuters, dat het document heeft ingezien.

In het rapport, een voorlopige versie van het jaarlijkse voortgangsdocument over de mogelijke toetreding van Turkije tot de EU, wordt onder meer geschetst dat wetgeving op het gebied van de rechtsstaat, vrijheid van meningsuiting en gerechtelijke onafhankelijkheid tegen Europese standaarden in gaat. Ook staat in het rapport dat de veiligheidssituatie in het land ernstig achteruit is gegaan en dat er sprake is van een steeds groter wordende politisering van de overheid, nu Erdogans AK-partij (AKP), die al dertien jaar regeert, steeds meer macht krijgt.

De Europese Commissie ontkent dat het rapport om politieke redenen is achtergehouden, schrijft Reuters; het is aan voorzitter Jean-Claude Juncker om te bepalen wanneer dergelijke voortgangsrapportages goedgekeurd en gepubliceerd worden.

Tweede keer stemmen

Zondag stemmen de Turken voor de tweede keer dit jaar. In juni haalde Erdogans AKP voor het eerst in ruim tien jaar geen absolute meerderheid in het parlement, iets wat hij wilde om zo de grondwet dusdanig aan te passen dat hij als president meer macht kan krijgen. Dit kwam doordat de pro-Koerdische HDP voor het eerst de kiesdrempel haalde. Overleg over een coalitie liep op niets uit, waarna nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven. De verwachting is dat ook zondag Erdogan geen absolute meerderheid zal behalen en alsnog een of meerdere coalitiepartners moet vinden.