Blogger wint EU-prijs. En stokslagen worden hervat

De tot 10 jaar veroordeelde blogger Badawi, die vanochtend de Sacharov-prijs kreeg toegekend, heeft nog 950 stokslagen tegoed. 

De Saoedische autoriteiten zullen binnenkort de stokslagen tegen de kritische blogger Raif Badawi hervatten. Dat meldt zijn echtgenote Ensaf Haidar op de website van de Raif Badawi Foundation. Ze schrijft dat de lijfstraf dit keer niet in het openbaar zal worden voltrokken, maar in de gevangenis. Om ongewenste publiciteit te voorkomen.

Badawi werd vorig jaar veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, 190.000 euro boete en duizend stokslagen wegens belediging van de islam en nog enkele misdaden. Want hij had gepleit voor vrijheid van meningsuiting, scheiding tussen kerk en staat, en liberalisme. „Voor mij betekent dat leven en laten leven”, schreef hij. Vanmorgen is bekend geworden dat Badawi de Sacharov-prijs heeft gewonnen, een prijs die is ingesteld om de vrijheid van denken te eren.

Saoedische blogger Raif Badawi.

In januari werden de eerste vijftig stokslagen uitgedeeld. Dit veroorzaakte internationaal veel ophef. Onder druk van mensenrechtenorganisaties en protesten op sociale media werd de volgende serie stokslagen uitgesteld. De formele reden was dat Badawi nog niet was hersteld om het tweede deel van zijn straf te ondergaan. Volgens Amnesty International onderstreepte dit slechts de „beestachtigheid” van de straf.

De Saoedische koning legde Badawi’s zaak vervolgens alsnog voor aan het Hooggerechtshof. De vrouw van Badawi begrijpt niet waarom de stokslagen worden hervat terwijl het hof nog geen uitspraak heeft gedaan. „Ik roep koning Salman op om op stijlvolle wijze een einde te maken aan de beproeving van mijn echtgenoot en hem gratie te verlenen”, schrijft Ensaf Haidar, die nu in Canada woont.

De zaak van Badawi is uitgegroeid tot een symbool van de hardhandige wijze waarop de Saoedische autoriteiten elke vorm van oppositie onderdrukken. Honderden politieke dissidenten zijn gearresteerd en veroordeeld tot stokslagen en zware gevangenisstraffen. Veel van dit soort zaken komt nauwelijks in het nieuws.

Badawi zette in 2012 de website Saudi Liberal Network op, waarop hij beschrijft hoe de Saoedische samenleving lijdt onder de knoet van het religieuze establishment. Een bloemlezing van zijn stukken werd in september in het Verenigd Koninkrijk gepubliceerd onder de titel 1.000 Lashes: Because I Say What I Think.

Daarin steekt hij zijn irritatie over zeloten met „pseudo-islamitische chauvinistische arrogantie tegenover andere mensen” niet onder stoelen of banken.

In het stuk ‘Let’s Lash Some Astronomers’ schrijft hij met bijtend sarcasme over een geestelijke die opriep astronomen te straffen omdat ze scepsis over de shari’a aanwakkeren.

Uit het boek blijkt dat Badawi niet tegen de islam an sich is, maar tegen intolerante geestelijken die met de Koran in de ene hand en een stok in de andere complete gehoorzaamheid van de bevolking eisen.

    • Toon Beemsterboer