Homo’s die jaar lang geen seks met een man hadden, mogen weer bloed doneren

Mannen die seks gehad hebben met mannen (MSM) worden niet langer uitgesloten van bloeddonatie. Het laatste seksuele contact moet dan wel ten minste twaalf maanden geleden zijn, heeft minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) bepaald.

Sinds de jaren 80 waren homoseksuelen en andere mannen die seks hebben gehad met mannen permanent uitgesloten om verspreiding van infectieziekten, met name hiv en hepatitis B en C, te voorkomen.

Schippers zegt voor het besluit overleg gevoerd te hebben met een aantal organisaties, waaronder homorechtenorganisatie COC. Volgens COC-voorzitter Tanja Ineke heeft het besluit „enige symbolische waarde”, maar is het „nauwelijks van praktisch belang voor homo- en biseksuele mannen”. Seksueel actieve mannen mogen ook in de nieuwe regeling geen bloed doneren, benadrukt ze.

Bloedbank Sanquin Bloedvoorziening en Universiteit Maastricht onderzochten het uitsluitingsbeleid. Volgens hen zijn de tests voor de ziektes verbeterd, maar niet honderd procent waterdicht. Volgens Schippers was het onderzoek, waarin ook het selectiebeleid in het buitenland is bekeken, aanleiding voor de beleidsaanpassing.

Wie bloed wil geven moet formulieren invullen, waarbij mannen onder meer naar seksuele contacten met andere mannen wordt gevraagd. Belangrijk aspect van het onderzoek was te vinden waarom mensen bij het invullen oneerlijk zijn. Velen bleken seksueel contact met mannen te verzwijgen omdat ze eenmalig, zeldzaam en/of in een ver verleden plaatsgevonden. Volgens de onderzoekers kan deze groep alsnog doneren als ‘MSM’ niet langer leidt tot permanente uitsluiting. Ook zeggen ze dat „het discriminatiemotief grotendeels weggenomen wordt bij aanpassing van het donorselectiebeleid”. (NRC)