Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

‘Bakkerij 't Bakkertje, met Joop!’

Thomas Rueb belt met bakker Joop Becks (56) uit Oostburg. Zijn gloednieuwe Feyenoordkoekjes zijn een enorme hit.

Over hoeveel koekjes hebben we het nou?

„Hoeveel ik er tot nu heb gemaakt? Oeh. Ik ben hier verleden week mee begonnen. Hoeveel zitten er op een plaatje... een stuk of dertig... Dat is – even rekenen – toch al gauw 9.000 koekjes.”

Is daar wel tegenop te bakken?

„Ik heb gisteren de hele dag koeken staan maken, dacht in één keer klaar te zijn voor de hele week, maar ze zijn nu alweer bijna op. Morgen moet ik weer deeg gaan draaien. Dat is binnen een half uur gedaan, maar dan moet het een nachtje opstijven voordat ik het in de wals kan douwen.”

Feyenoordkoekjes in Zeeland - hoe zit dat eigenlijk?

„Ik ben een Zeeuw, ja, maar wel een enorme Feyenoordfan, he! Ik heb als kind jarenlang in Hendrik-Ido-Ambacht gewoond, onder de rook van Rotterdam. Wim Jansen was praktisch mijn buurman. Dan word je toch wel fan, geloof me. Maar ik ben alweer zo’n 22 jaar terug in Zeeland.”

En waarom dan nu pas een koekje?

„We zijn aan het winnen, hè. Ik kon van een fabrikant in de buurt een wals lenen met een embleem van Feyenoord erin. Ik dacht: zullen we het gewoon proberen? Heb toen een bericht met die koekjes op Facebook gezet. Binnen een paar uur was het al 1.500 keer gedeeld. Ik krijg nu bestellingen uit heel Nederland, uit Enschede, Hilversum, Rotterdam natuurlijk. Jongens die zeggen: dit moet je elke zondag doen, dan winnen we wel.”

Hoeveel heeft u er vandaag al verkocht?

„Zo’n honderd pakjes van acht koekjes.”

U hoeft nog geen nee te verkopen dus.

„Nee, gelukkig niet. Mensen komen speciaal hiervoor naar het dorp, net nog een stel uit Assen. Maar er lopen in Oostburg ook een paar Ajacieden rond. Eén kwam de winkel in en zei: Joop, als jij hiermee doorgaat, dan kom ik niet meer bij je terug.”