Badr Hari krijgt veertien maanden celstraf

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand in hoger beroep drie jaar cel.

Badr Hari op 18 september 2015. Toen werd de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in de zaak rond de kickbokser behandeld.
Badr Hari op 18 september 2015. Toen werd de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in de zaak rond de kickbokser behandeld. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Het gerechtshof in Amsterdam heeft Badr Hari in hoger beroep veroordeeld tot een straf van twee jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De kickbokser moet de straf uitzitten voor een reeks mishandelingen in het Amsterdamse uitgaanscircuit waaronder die van zakenman Koen Everink in 2012.

Ook is de kickbokser schuldig bevonden aan het mishandelen van een bezoeker van een uitgaansgelegenheid in Amsterdam en Jeroen van den Berg, de eigenaar van Club Air. Hari zou volgens de rechter op ‘grove wijze’ misbruik hebben gemaakt van zijn fysieke overwicht.

Hari moet van de rechtbank ook een schadevergoeding aan Everink betalen van 37.000 euro. De zakenman heeft blijvend letsel sinds hij door Hari werd mishandeld. De kickbokser moet daarnaast een schadevergoeding van 7.100 euro aan Van den Berg betalen. In eerste aanleg werd Hari veroordeeld tot 1,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vorige maand in hoger beroep drie jaar cel tegen de 30-jarige Hari. Die strafeis was iets lager dan in de eerste aanleg, toen het OM nog vier jaar cel eiste, waarvan een jaar voorwaardelijk. Aanleiding daarvoor was dat het OM in hoger beroep concludeerde dat tijdens de zware mishandeling van Everink tijdens Sensation White geen sprake was van een vooropgezet plan, wat eerder wel werd verondersteld.

Familieomstandigheden

In eerste instantie zou het beroep tegen de kickbokser al in juni van dit jaar dienen, maar dat werd toen op verzoek van de advocaten van Hari uitgesteld. De advocaat voerde zwaarwegende familieomstandigheden aan.

Bénédicte Ficq, advocaat van Hari, zegt tegenover het ANP de uitspraak ‘acceptabel’ te vinden. Toch wil zij in cassatie gaan, omdat de verklaringen van Everink waren uitgesloten als bewijs en die van een andere getuige juist als aannemelijk waren bestempeld.

Aangezien het vonnis door de gang naar de Hoge Raad nog niet onherroepelijk is, hoeft Hari niet de gevangenis in. Morgen stapt de kickbokser op het vliegtuig naar Marokko. Mocht het vonnis na behandeling door de Hoge Raad onherroepelijk worden, dan keert Hari weer terug om hier zijn straf uit te zitten, aldus Ficq.